Автор
Ева Григорова

Десет традиции, които да започнете със семейството си

Семейните традиции могат да се превърнат в нещо, което вашето семейство очаква с нетърпение всяка седмица, месец или година. Това са безценни спомени от детството за вашите деца и любими мигове за вас.

Ето десет забавни традиции, които можете да започнете със семейството си тази седмица!

1. Петък с пица и филмова вечер 

Тази традиция е толкова е много простичка за изпълнение и в същото време оставя безценни спомени. Можете да поръчате пица или пък да я направите у дома заедно с децата си. По-малките обожават да избират сами филмите, които да гледат, а можете да си създавате и списък с тях на месечна база. Добър вариант е, ако родителите успеят да оставят електронните си устройства и да се насладят изцяло на момента.

2. Играйте игри заедно 

Настолните игри и картите също дават безценни споделени моменти. Освен това те насърчават когнитивните способности, способностите за разрешаване на проблеми и разбира се - ценното качество да се научиш да губиш. В зависимост от времето си, бихте могли да изберете една вечер през седмицата, а защо не и месечно, която да отделите за такъв тир забавления.

3. Време само с мама и време само с татко 

Добре е да отделите и време, което детето да прекарва само с мама и само с татко. Децата се нуждаят от това време насаме и с двамата родители. Това насърчава близостта и обвързването.

4. Приказки за лека нощ 

Кой не обича хубавите книги? Те също насърчават обвързването, а освен това развиват речниковия запас и уменията за разбиране.

5. Съботна сутрешна закуска 

Събота е денят, в който можете да се развихрите рано сутрин в кухнята. Палачинки, яйца и наденица. Може би бекон или препечен хляб понякога.

6. Кутия с цели 

Важно е да си напомняме за целите, които имаме като семейство. В противен случай можете просто да ги забравите, а времето минава скорострелно. Накарайте всеки от вашето семейство да напише (или да ви каже, ако е малък!) своите цели за месеца или годината. Поставете ги в кутия и преглеждайте тази кутия всеки месец или година, в зависимост от това какви са целите, за да си припомните да работите по тях. 

Можете дори да дадете на детето си да украси кутията за забавление!

7. Буркани на щастието 

Украсете буркан подходящ буркан заедно с детето си и до него оставете малки листчета и химикалка. Когато през деня се случи нещо, което ви е направило щастливи, запишете го и го поставете в буркана! В края на седмицата, месеца или дори годината извадете бележките и разгледайте тези щастливи моменти заедно

8. Споделяне: какво ми хареса най-много днес? 

Тази традиция е простичка, но дава много. Питайте всеки от членовете на семейството си коя е била любимата му част от деня по време на вечеря - ще се изненадате колко любопитни неща ще научите по този начин.

9. Готвене с вашето дете 

Отделете ден или два, в които приготвяте нещо лесно, така че и детето ви да може да се включи. Те ще придобият готварски умения и ще очакват този момент с нетърпение.

10. Интервю с детето 

В началото и в края на всяка учебна година вземете импровизирано интервю от детето си и го запишете в дневник или тетрадка. Така ще можете да видите как децата се променят през годините.