Автор
Теодор Муховски

7 сигурни начина за премахване на петна от пот по бялата риза

При пране в пералнята, дори на режим с най-висока температура, жълтите петна, причинени от потта ни понякога остават видими. Оказва се, че има начини да почистим ефективно любимата си бяла риза. И за това не са ни необходими скъпи избелители. Достатъчно е да използваме обичайните средства, които вече имаме в кухнята си. 


С пожълтяването на тъканта отлично се справят сапун за пране, водороден прекис, сода за хляб, оцет и сол. Ето начините да върнете живота на бялата риза.

7 правилни метода 

Метод 1 

Обикновен сапун за пране. Въпреки не особено приятния си аромат и съмнителния си цвят, той ще се справи отлично със следите от пот. Необходимо е да накиснете дрехата във вода със сапун и след 15 минути да я изперете както обикновено. Петната ще изчезнат пред очите ви, но само ако са пресни. 

Метод 2 

Не по-малко ефективен е този състав: три супени лъжици течен сапун, смесен със сода за хляб и сол - по една супена лъжица. Нанасяте сместа върху петното, държите половин час и след това измивате както обикновено. 

Метод 3

Друг вариант - сода за хляб с добавка на вода. Разредете содата за хляб с вода, така че да се получи каша, намажете сместа върху петното, изчакайте 15 минути и пуснете в пералнята.

Метод 4 

Вземете водороден пероксид, изсипете го в бутилка с пулверизатор. Напръскайте жълтите петна и оставете вещта да отлежи в продължение на 15 минути. След изпирането то ще бъде като нова. 

Метод 5 

Ако петното е старо, можете да използвате бензин или амоняк. Трябва да разтриете петната, след което да изплакнете дрехите в топла вода със сапун. 

Метод 6 

Приготвите следния разтвор - една супена лъжица сол, разтворена в една супена лъжица вода. Навлажнете памучен диск и избършете замърсяването. След това изплакнете вещта в топла вода. Подходящ метод за дрехи, изработени от вълна, коприна. 

Метод 7 

Тежката артилерия: Първо разредете оцета в топла вода в съотношение едно към две. Накиснете ризата в този разтвор за поне 20 минути. След това смесете половин чаша сода за хляб с една супена лъжица сол и една супена лъжица водороден пероксид. Разбъркайте всичко. Извадете ризата от оцета, изстискайте я и поставете пастата от сода за хляб върху подмишниците. Оставете я да действа още 20 минути. След това изтръскайте излишната сода от тъканта и сложете дрехата в пералнята. 

Към избора на метод трябва да се подходи внимателно, за да не се развали допълнително материята. Можете да се опитате да приложите избраното средство върху грешната страна на дрехите. Така вещта ще бъде спасена от разваляне. Ако не е имало реакция, методът може спокойно да се използва. С правилния избор на метод за избелване можете да върнете на дрехите първоначалния им вид. 

Ако всичко това не е помогнало, остава само едно нещо. Ще трябва да прибегнете до стария изпитан метод - варене, известно още като кипене. Той може да се прилага само за дрехи, изработени от естествен памук. Дрехите, изработени от други материали, няма да издържат на такава екзекуция, ще се наложи да ги изхвърлите. 

И така, рецептата за процедурата по избелване е следната. В голяма тенджера трябва да налеете вода, да добавите сапун, нарязан на малки парченца или настърган на ренде, да сложите в разтвора вещта и да поставите тенджерата на огъня. Тази „супа“ трябва да се вари 2-3 часа. След това ще остане само да изперете дрехите в обичайния режим, като добавите прах за пране. 

Друга неприятност, която често сполетява любителите на бели вещи, е ръждата. Струва си да изперете ризата заедно с вещ, която има метална украса или копчета, и да не я закачате веднага, тъй като ръждивите петна започват да се разпространяват мигновено.

С тази евтина смес, акарите и миризмите от матрака ще изчезнат завинаги
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

С тази евтина смес, акарите и миризмите от матрака ще изчезнат завинаги

Автор Теодор Муховски