Автор
Антония Михайлова

Последното желание на кралицата: Каква специална титла ще получи принцеса Шарлот, след като баща ѝ Уилям стане крал?

Принцеса Шарлот - втората по големина внучка на краля, може да наследи специална кралска титла благодарение на Чарлз III.

След раждането ѝ през май 2015 г. Чарлз призна, че е "развълнуван" да има момиче. Тогава той сподели, че дъщерята на сина му принц Уилям, и Кейт Мидълтън, е "много красива" и добави: "Възхитен съм. Надявах се, че ще имам внучка, която да ме гледа, когато остарея."

Принцеса Шарлот и принц Джордж
Принцеса Шарлот и принц Джордж

Според кралския експерт Дънкан Ларкомб един ден Шарлот ще бъде наричана "кралска принцеса" - титла, която в момента се носи от сестрата на краля - принцеса Ан, и традиционно се дава на най-голямата дъщеря на монарха, отбелязва той.

Същият уточняват, че Шарлот ще може да стане кралска принцеса едва след като баща ѝ - принц Уилям, заеме трона. Но трябва да се знае още, че титлата е пожизнена, а това означава, че Шарлот ще може да я наследи едва след смъртта на принцеса Ан, дори и ако Уилям стане крал преди нейната кончина.

Директорът в училището на Джордж и Шарлот плащал на тийнейджър да бие деца
ЗВЕЗДИ
Автор Теодор Муховски

Директорът в училището на Джордж и Шарлот плащал на тийнейджър да бие деца

Автор Теодор Муховски

Принцеса Ан получава титлата си от майка си през 1987 г. Тази титла може да бъде отменена, но традиционно званието "кралска принцеса" винаги се дава на най-голямата дъщеря на управляващия в момента монарх. 

Според експертите тази титла е по-престижна от титлата "херцогиня" - тя ще отразява статута ѝ в линията за наследяване на трона в бъдеще. Когато херцогът на Кеймбридж стане крал, дъщеря му Шарлот може да получи титлата "кралска принцеса", отразявайки факта, че тя е най-голямата дъщеря на британския монарх. Този "ранг" е използван за първи път във Франция през 17-и век. Названието идва от френската кралска титла Madame Royal, което ще придаде на младата дама чар и тежест в обществото.

Принцеса Шарлот
Принцеса Шарлот

Интересното е, че през последните години жени от семейството на британската корона не са удостоявани с титлата "херцогиня". Така че каквато и титла да получи Шарлот, след като Уилям стане крал, ще бъде по негова преценка. Само той може да реши дали да даде титлата на дъщеря си, или не. 

Апропо, наскоро стана известно, че Шарлот ще наследи една от любимите семейни реликви на принцеса Даяна - тиарата на Спенсър. Същата, която покойната Лейди Ди сложи на сватбата си с принц Чарлз. Както знаете, кралският бижутериен аксесоар е притежание на семейство Спенсър от 30-те години на миналия век. И общото решение на семейния съвет бе  следващият собственик на тиарата да бъде именно дъщерята на херцога и херцогинята на Кеймбридж - принцеса Шарлот.

Принцеса Шарлот
Принцеса Шарлот