Автор
Веселина Петрова

Разследването за разменените бебета е спряно: Ето как се е случило всичко

Разследването, образувано по случая с разменените бебета в столичната АГ болница "Шейново" е спряно, са заявили от Софийската районна прокуратурата за в. "Сега". 

Причината за спирането е, че не е установен по безспорен и категоричен начин извършителят. 

Според източници на "Сега" не е установено точно кой и какво е разменил - дали табелките на леглата на бебетата или гривните им, тъй като на смяна са били няколко акушерки. 

Дори и да бъде установено кое точно е лицето, не е ясно как точно ще се докаже, че е било умишлено, коментират юристи. 

Спирането на разследването не означава, че то се прекратява. То може да бъде възобновено по всяко време до изтичането на давността, ако прокуратурата да отбележи някакъв напредък по делото. 

Разпитани са над 20 свидетели, сред които майките на разменените бебета, акушерките и лекарите, присъствали на ражданията, неоноталозите, прегледали децата, директорът на болницата, както и всички други хора, които имат отношение към случая, обясняват още от районната прокуратура. Направена е и ДНК експертиза. 

Баща и бебе
Баща и бебе

Иззети са образци за сравнително изследване от всички, които са били на смяна в неонатологичното отделение, когато са приемани бебетата, изготвена е графическа експертиза. 

От установеното по делото е видно, че не са спазени вътрешните правила на болницата, коментират официално от обвинението.

Разследването по случая е образувано дни преди той да стане публично известен. То се води по чл. 184. от Наказателния кодекс. Той гласи, че "който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете или по друг начин укрие или замени гражданското състояние на някого, се наказва с лишаване от свобода до две години". 

Ако това бъде извършено с користна цел, наказанието е до 3 години затвор и от 100 до 300 лв. глоба. 

Зам.-районният прокурор Иван Стефанов обясни през декември 2022 г., че текстът от НК, по който се разследва, е от 1968 г. и досега никога не е ревизиран. 
 

По случая с разменените бебета семействата водят граждански дела срещу болницата. Първото от тях тръгна вчера. 

Снимков материал показва изписването на разменените бебета в "Шейново". Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ адвокатът на едното от семействата Стоян Стойков. 

"Разполагам със снимков материал на акушерката, която ги е изписвала, как тя държи бебето Ванеса и го предава на майката, как тя държи детето и се снима с бащата и дядото", обясни защитникът. 

Според адвокатът от това, което е чул по време на заседанието, най-вероятно размяната се е случила в стаята преди неонатологията. Той заяви, че случаят все още е продължаваща агония за родителите.