Автор
Антония Михайлова

Истина или фантастика: Има ли паралелни вселени?

Темата за съществуването на паралелни вселени е обект на академични и философски разсъждения, които вълнуват ума на философи, учени и любители на научната фантастика столетия наред, провокирайки въпроси за природата на Вселената, за нашето място в нея и за възможността за съществуване на други реалности, разкриващи се пред нас като мистериозни парадокси или неосъзнати възможности.

Според тази идея, известна още като теория на Мултивселената, има множество вселени като нашата, като всички те са реални и съществуват паралелно, но може да бъдат доста различни от нашия свят.

Идеята за паралелни вселени винаги е предизвиквала дебати между учени, философи и любители на научната фантастика. И така, научно ли е това твърдение, или просто фантазия на ума? 

Научни теории за Мултивселената

Една от най-популярните научни хипотези за съществуването на паралелни вселени е теорията на мултивселените. Тя предполага, че нашата Вселена е само една от безброй паралелни вселени, които съществуват в мултивселената. Една от най-ранните теории, които разглеждат този въпрос, е "Интерпретацията на многото светове", предложена от американския физик Хю Еверет III (баща на Марк Оливър Еверет (известен като Мистър Е), фронтмен на американската група The Eels).

Датираща от 1957 г., интерпретацията на Еверет за многото светове "предсказва наличието на разклоняващи се времеви линии или алтернативни реалности, в които нашите решения се изпълняват по различен начин, като понякога водят до безумно различни резултати", се казва в научна статия на National Geographic за известната теория. В същата статия четем и думите на физика от Университета в Минесота Джеймс Какалиус: "Хю Еверет казва: "Вижте, всъщност има безкрайно много паралелни Земи и когато направите експеримент и получите вероятностите, по принцип всичко, което доказва, е, че живеете на Земята, където това е бил резултатът от този експеримент." Но на други Земи има различен резултат."

Тази интригуваща теория неминуемо ражда въпроса: Къде се намират всички други версии на Земята и дали в края на краищата е възможно те наистина да съществуват? 

Учените смятат, че други версии на Земята, където има безкрайни версии на самите нас, съществуват в други измерения, до които ние нямаме достъп.

Мултивселени и инфлация

Теорията за инфлацията предлага обяснение за началото на Вселената и как тя се разширява. Според нея, след Големия взрив, Вселената претърпяла бързо разширение, което може да е довело до създаването на множество различни зони с различни физични закони.

Квантова механика

Квантовата механика представлява свят, в който събитията са вероятностни и неопределени. Множеството възможности и вероятности отварят врати за идеята за паралелни вселени, където всички възможни резултати на квантовите събития стават реални в различни вселени.

Мултивселени и физически закони

Друг аргумент, в подкрепа на съществуването на паралелни вселени е, че те може би обясняват защо физическите константи в нашата Вселена имат точни стойности, които позволяват съществуването на живот. Ако съществуват безброй вселени с различни стойности на тези константи, е възможно да сме просто едно от тези случайни изключения.

Фантастика или реалност

Въпреки че съществуват научни аргументи в подкрепа на теорията за паралелни вселени, все още липсват директни научни доказателства за тяхното съществуване. Това прави темата предмет на широки спекулации и буди голям интерес сред учени и автори на научна фантастика. Идеята за паралелни вселени е вдъхновила много писатели, режисьори и художници да създадат произведения в научнофантастичния жанр. Такива произведения често пораждат въпроси за истината зад тези идеи и нашето разбиране на реалността. 

Ето някои от тях:

Физикът Хю Еверет, за когото споменахме вече по-горе. Според физика Вселената се разделя на безброй паралелни вселени.  Това се нарича множествена интерпретация на квантовата механика и е една от теориите, която подкрепя идеята за паралелни вселени. 

Макс Тегмарк - Физикът и космолог Макс Тегмарк е известен с това, че подкрепя хипотезата за мултивселените, предлагайки различни нива на структуриране на мултивселената. Той смята, че вселените са реални и съществуват в рамките на "мултивселенския ландшафт."

Браиан Грин - Физикът и телевизионен водещ Браиан Грин също подкрепя идеята за паралелни вселени и я обсъжда в книги и телевизионни предавания. Той смята, че мултивселената може да бъде обяснение за множеството наши възможни реалности. 

Лий Смолин - Физикът Лий Смолин е представил хипотезата, че вселените са подложени на процес на еволюция и натрупване на опит чрез черни дупки. Тази идея предполага съществуването на различни вселени с различни физични закони.

Мистерията Тауред: Странната история на човек от несъществуваща страна, който се появил от нищото и също така внезапно изчезнал
НОВИНИ
Автор Антония Михайлова

Мистерията Тауред: Странната история на човек от несъществуваща страна, който се появил от нищото и също така внезапно изчезнал

Автор Антония Михайлова

Мичио Каку - В основата на работата на физика Мичио Каку - професор по физика в Градския университет в Ню Йорк и автор на "Уравнението на Бога", е заложена теорията на струните, в интересна статия, публикувана от него в "Ню Йорк Таймс". Каку обяснява известната теория със следните думи: "Във физиката концепцията за мултивселена е ключов елемент от водеща област на изследване, основана на теорията на всичко. Тя се нарича теория на струните."

"Субатомните частици са просто различни ноти на една малка, вибрираща струна, което обяснява защо имаме толкова много от тях. Всяка вибрация на струната, или резонанс, съответства на отделна частица. Хармониите на струната съответстват на законите на физиката. Мелодиите на струната обясняват химията." Според тази идея, продължава Каку, "Вселената е симфония от струни. Теорията на струните на свой ред предполага безкраен брой паралелни вселени, от които нашата Вселена е само една."

Въпреки че теорията на мултивселените е интересен научен модел, тя все още не разполага с достатъчно научни доказателства, за да бъде приета като реалност. Все още остава отворен въпросът дали паралелни вселени съществуват, или са просто фантазия на ума, и този въпрос вероятно ще продължи да вдъхновява учени и творци на литературни произведения в бъдеще.