Автор
Антония Михайлова

Мистерията Тауред: Странната история на човек от несъществуваща страна, който се появил от нищото и също така внезапно изчезнал

Той е известен като човекът от Тауред. Представяме ви една история, обгърната от мистика и тайнственост, която буди повече въпроси, отколкото отговори.

Всичко се случило през 1954 г. В един нормален и съвсем обикновен ден самолет кацнал на летището в Токио. Пътниците, както обикновено, отишли на митническата проверка. Но един човек се откроявал от тълпата - спретнато облечен мъж на средна възраст с брада, се оглеждал с лека тревога около себе си.

Когато дошъл неговият ред, той казал, че е летял до Япония по работа и това е третата му командировка за една година. Можел да стигне и по-далеч, ако не били странностите в документите, които привлекли вниманието на персонала на летището. Например в колоната „Страна на пребиваване“ било посочено място, наречено Тауред.

В отговор на изненаданите лица на митничарите мъжът казал, че наистина живеел в Тауред и показа местоположението на страната на картата - между Франция и Испания, където сега се намира малката държава Андора. Виждайки, че Тауред не е отбелязана на картата на света, непознатият решил, че някой си прави шега. Той категорично отбелязал, че тази държава съществувала от около 1000 години. 

Летище
Летище

В потвърждение на думите си показал документи, удостоверяващи думите му - паспорт на несъществуващата държава с визови печати от други страни, шофьорска книжка на гражданин на Тауред и европейски банкноти. Мъжът говорел няколко езика, включително френски и японски. Но нямал други доказателства.

Мъжът бил притеснен и помолил персонала на летището да го пуснат да сивърви, тъй като закъснявал за среща в една от японските компании. И такава компания действително била открита. Но нейните служители не знаели нищо за съществуването на въпросния човек.

Пътник
Пътник

Нямало данни за самоличността му в местния хотел, където твърдял, че е резервирал стая. Пропаднала и последната надежда на мъжа за лична идентификация - чекова книжка - банката се оказала несъществуваща.

Служителите на летището решили да задържат гражданина на неизвестната държава и го заключили в хотел, който се намирал близо до аеродрума. Мъжът бил настанен в стая под надзора на имиграционните служители. Когато на сутринта влезли в стаята, от пътешественика нямало и следа. Той бил изчезнал толкова внезапно, колкото се появил. 

Стая в хотел
Стая в хотел

От странника обаче била останала само една паспортна снимка, която циркулира в мрежата, но чиято автентичност не е потвърдена от никого досега.

Докато някои смятат, че мъжът си е направил майтап със служителите на летището, то други са категорични, че става въпрос за пътешественик от паралелна реалност.