Автор
Евелин Попадийна

Как да използваш телефона си без да нарушаваш етикета

Наясно сме с простите правила на етикета – не трябва да прекъсваме, закъснението е грубо, говоренето по време на хранене е строго забранено. Но нека не забравяме и съвременните норми по отношение на използването на телефоните. Много от нас са запознати само с повърхностните правила: „изключи си телефона в киното“, „не говори високо на обществено място“. Възможно ли е обаче да използваш телефона си когато се намираш в комфортна среда?


Ето няколко съвета как да използваш телефона си правилно, така че събеседника ти да не се чувства не на място. 


На вечеря у дома
През последните години семейните вечери са рядкост. Това се дължи на новата работна култура: мнозина имат нестабилен график и работят вечер. Тук възниква въпроса: правилно ли е да оставиш телефона си на масата по време на семейната вечеря? Експертите по етикет отговарят ясно: „не“. Ако телефонът е в зрителното ти поле, тогава рано или късно ще започнеш да го използваш.


На вечеря с гости
От една страна, вечерятa с приятели предполага, че всеки гост прави това, което му е удобно. От друга страна, използването на телефон противоречи на етикета. Това е така, защото вечерята с приятели е по-скоро общуване, отколкото хранене. Ако искаш да участваш в разговора с другите, остави телефона си настрана. Освен това телефонът на масата показва неуважение към домакините. 

Тайните на Виктория Бекъм за подмладяване без скалпел
ПО ЖЕНСКИ
Автор Веселина Петрова

Тайните на Виктория Бекъм за подмладяване без скалпел

Автор Веселина Петрова

На вечеря в ресторант
Вечерята в приятно заведение с любим човек е чудесна идея за съвместна почивка. За да направиш преживяването си в ресторанта незабравимо, не се разсейвай от телефона си. По-добре обърни внимание на красивия интериор, вкусните ястия и говори с половинката си.


На сватба
На сватба може да се почувствате като изгубени сред другите гости и телефонът няма да се забележи. Не е точно така! Помисли как биха се почувствали младоженците – опитали са се да направят този ден незабравим, а гостите си гледат в телефоните, не е ли малко обидно?


На среща
Работната среща изисква участие на всички замесени в процеса. И дори ако шефът ти не се обръща към теб в конкретния момент, не бива да докосваш телефона си – това е изключително непрофесионално и ще покаже на колегите ти, че не се интересуваш от работата. Ако трябва да проведеш спешен разговор, което е напълно нормално, просто помоли да напуснеш офиса си за няколко минути.


Кога е приемливо да оставиш телефона на масата?
Можеш да оставиш телефона си на масата само в спешни случаи. Ако детето е с нова бавачка и се притесняваш как ще се справи, или чакаш важни новини за близък човек. Това не противоречи на нормите на етикета, особено ако си обяснила на присъстващите, че периодично ще поглеждаш телефона си.