Автор
Евелин Попадийна

Какво представлява "противораковата" диета?

Все още никой не е намерил диета, която да ни спаси от рака или да намали вероятността от появата му. Рискът от рак е 30% генетично свързан и 70% обвързан с външни фактори. Последните включват храна, вредни навици, замърсяване на въздуха, нива на физическа активност и стрес. 

Американският институт за изследване на рака и Световната фондация за изследване на рака изчисляват, че 30-40% от всички видове рак могат да бъдат предотвратени чрез диета, физическа активност и поддържане на здравословното телесно тегло. Ефектът обаче няма да се появи бързо, не е важно какво сте яли през последната година, а това, което сте консумирали в продължение на 10 години.

В едно от проучванията изследователите установяват, че наднорменото тегло причинява 14% от смъртните случаи от рак при мъжете и 20% при жените. Те изчисляват, че повече от 90 000 смъртни случая от рак годишно (в САЩ) могат да бъдат избегнати, ако населението поддържа здравословно тегло. 

Учени определиха оптималната температура за добър сън
ЗДРАВЕ
Автор Евелин Попадийна

Учени определиха оптималната температура за добър сън

Автор Евелин Попадийна

Учените все още не могат да отговорят защо определени храни намаляват вероятността за появата на рак, но ефектът от правилната диета е такъв. Ето как да промените начина си на хранене:

Консумирайте повече храни на растителна основа
Това включва плодове, зеленчуци, билки, бобови растения, ядки. 
Растенията произвеждат много вещества, които предпазват клетките от увреждане и по-рядко се образуват тумори. Препоръчително е да се ядат цели храни, например една ябълка е по-полезна от чаша ябълков сок.

Яжте повече фибри
Фибри се съдържат в храни като зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Фибрите задържат и провеждат вредните вещества през храносмилателния тракт, така че те не се абсорбират в кръвта. 

Избирайте здравословните мазнини
Това са ненаситени мазнини с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които предпазват клетките от възпаление. Богати на тях са: зехтинът, ленените семена, ядките, авокадото и рибата.