Автор
Ева Григорова

Нека развенчаем най-разпространените митове за метаболизма

“Метаболизмът е скоростта, с която тялото изгаря калории и превръща това, което консумираме, в енергия, която се използва за поддържане на функциите на тялото“, обяснява известният диетолог Чарлз Паслер. “Базалната скорост на метаболизма е броят калории, необходими на тялото, за да функционира в покой през деня. Когато увеличите BMR (базална метаболитна скорост), вие също трябва да увеличите своя фактор на активност (времето, прекарано в движение) ─ само тогава ще можете да изчислите точно броя на калориите, които изгаряте.

Звучи достатъчно просто, но всички знаем от личен опит, че всъщност не е. Метаболизмът е естествен процес и се влияе в голяма степен от начина ни на живот, така че по същество ние самите сме ключът към устойчивия метаболизъм. Но не вярвайте на популярните твърдения, че можете да го ускорите, като пиете вкусни чайове. Има няколко мита, свързани с метаболизма, които отдавна трябваше да бъдат изчистени.

Мит №1: Колкото по-малко ядете, толкова по-добър е метаболизмът ви.

Може да изглежда логично, че колкото по-малко ядем, толкова по-бързо работи метаболизмът ни, но е точно обратното. “Сутрешното хранене е най-важното, благодарение на него започваме да натрупваме енергия за целия ден. Но няма нужда да ядете твърде много и дори едно смути би било достатъчно“, обяснява Паслер. ─ “Ако внезапно намалите приема на калории, метаболизмът ви ще се забави и ще изгаряте по-малко калории от преди. Ето защо е много важно правилно да храните тялото си през деня, тогава калориите ще се изгарят много по-ефективно. Колко често трябва да похапвате? Моето правило тук е много просто: ако не си гладен, не яж!“

Мит №2: Кардиото е най-добрата тренировка за добър метаболизъм.

Можете изминете дълги километри на бягаща пътека, но това не означава, че кардиото насърчава оптималния метаболизъм. “Когато става въпрос за тренировка, изгарянето на калории често се бърка с повишаване на метаболизма“, казва спортният лекар Лари Хауърд. Кардиото помага за активното изгаряне на калории, но не влияе по никакъв начин на метаболизма. Подобряването на вашия метаболизъм и производството на енергия изисква изграждане на мускулна маса, която може да гори калории, дори когато не тренирате. Упражненията с тежести помагат да се постигне това. Ако нямате тежести или възможност да ходите на фитнес, тогава правете упражнения, които използват собственото ви телесно тегло: интервални тренировки, клекове и планк.

Мит №3: Увеличаването на обема на тренировката ви помага да изгорите повече калории.

Повече упражнения се равняват на повече изгорени калории, нали? Съдейки по броя на тренажорите във фитнеса, да. Но всъщност не е така. Диетологът Кери Гласман, основател на Nutritiouslife.com, казва: “Много експерти смятат, че ако натоварвате тялото си прекалено силно, то изпада в състояние на стрес и хормоните ви напълно се объркват, което на свой ред нарушава метаболизма ви. Вашият метаболизъм няма да работи правилно, ако не дадете на тялото си време за почивка." Кери предлага да се балансират високоинтензивните тренировки с по-бавни, по-спокойни дейности, като например възстановяващи практики като йога.

Мит #4: Диета с ниско съдържание на мазнини ще ви помогне да отслабнете.

Ако целта на вашата диета с ниско съдържание на мазнини е да ядете храни с етикет “ниско съдържание на мазнини“, тогава това е чиста самоизмама. Повечето производители компенсират липсата на мазнини, като добавят повече захар или други заместители към “нискомаслените“ продукти, което неизбежно води до наддаване на тегло. Освен това някои здравословни мазнини са полезни за нас. Отдавна е доказано, че омега-3 мастните киселини предпазват мозъка от когнитивни проблеми и често срещани признаци на стареене.

Какво трябва да направите, за да ускорите метаболизма си?

Пийте вода винаги и навсякъде. Питейната вода всъщност е от първостепенно значение за ускоряване на метаболизма. Скорошно проучване от Университет в Принстън установи, че пиенето на 500 милилитра вода повишава метаболизма ви с 30%. Достатъчното количество течност ще помогне на тялото да абсорбира храната по-добре и също така практически ще премахне възможността от преяждане (тъй като жаждата често се бърка с глад).

Отпуснете се (или поне се опитайте да го направите). Понякога може да бъде невероятно трудно да забавите темпото, но стресът е огромна пречка за правилната метаболитна функция. Научните статии сочат, че жените, които са стресирани ден преди да ядат храна с високо съдържание на мазнини, изгарят по-малко калории от тези, които са в дзен състояние. Хроничният стрес е свързан с дългосрочно задържане на мазнини и наддаване на тегло. Има и проучвания, които свързват медитацията със загубата на тегло.

Пийте по-малко алкохол. Фактът, че алкохолът не е много полезен за тялото, разбира се, не е новина. Но знаете ли колко негативно се отразява той на метаболизма ви? Независимо дали става дума за изкушаваща чаша вино с вечеря или няколко коктейла при среща с приятели, алкохолът е сериозен фактор за забавяне на метаболизма ви. Повечето алкохолни напитки съдържат големи количества захар и ви пречат да изгаряте бързо калории.

Започнете да приемате витамини. Добавките са много полезни не само за метаболизма, но и за цялостното здраве. Бързите промени в диетата могат да провокират загуба на важни витамини, но ако допълвате диетата си с необходимите добавки, положителните промени няма да отнеме много време, за да се появят. Една от основните цели, които могат да бъдат постигнати чрез приема на витамини, е да се подобри транспортирането на въглехидрати и мазнини от кръвния поток в клетките. Това ви помага да използвате въглехидратите като енергия, вместо да ги оставяте да бъдат преобразувани в телесни мазнини. Лекарите често препоръчват хром, липоева киселина, канела и L-карнитин. В същата посока действат витамините от група В, които също спомагат за поддържането на здрав метаболизъм, както и витамин D или мултивитамини, които служат като “предпазна мрежа“ (за да работи всичко постоянно и правилно).

Хранете се балансирано. Добрият метаболизъм изисква чиста диета, богата на плодове и зеленчуци, както и храни, които изискват енергия за смилане, в противен случай калориите няма да бъдат изгорени. Не забравяйте да включите протеини (месо, яйца, ядки), фибри (брюкселско зеле, портокали, семена от чиа) и здравословни мазнини като сьомга и зехтин.