Автор
Цвета Герчева

Ако искате да ме изплашите на Хелоуин: пратете един гол мъж. Много ме е страх

Днес много от "възрастните" ще кажат умно на децата: "Хелоуин не е наш празник, не знам защо го празнувате. Имаме си наши традиции, стига с тия глупости." Също днес много възрастни ще отидат на Хелоуин парти, ще се забавляват и ще се почувстват щуро и готино в ролята я на някоя медицинска сестра, я на някоя секси вещица. Фактите са неоспорими и те са следните:

*Нощта преди "Вси Светии" се е превърнала в генератор на милиарди долари годишно. *Идеята за Хелоуин е на келтите, те са си я имали още в пети век преди Христа и да ви кажа - не са я променили колосално и до днес. *Защитниците на православната вяра е хубаво да знаят, че кукерите, дето обикалят цяла България не са съвсем... как да го наречем - канонични. Даже хич не са. Същото се отнася и до Лазарките, които повярвайте ми, нямат нищо общо с прочутата реплика на Исус "Лазаре стани". Хич. *В Северна Америка, в Азия и Африка имат идентични празници, посветени на деня на мъртвите. Общо взето - без Антарктида - навсякъде има нещо подобно на Хелоуин. Наречете ги Каусасканчис, Егунгун или Бон - идеята е подобна навсякъде.

*Старата английската дума „халоу“ (hallow) означава „светец“. Вси светии (All Hallows’ Day) е празник, на който се почитат мъртвите светци. Вечерта преди Вси светии (All-hallow-even) по–късно била наричана накратко Хелоуин (Halloween). И ние в България си имаме Вси светии, пада се някъде преди Великден, ако не ме лъже паметта. * У нас сме топ правоверни, ама имаме цял телевизионен канал, повтарям телевизионен канал за врачки, баячки и "Маг Мазнина", както се шегуват сценаристите на Слави, мине се не мине се - вземе, че предрече някое голямо предсказание за... "Снаха ви ви е направила черна магия, обадете ми се и ще я развалим със захар". Така. Иначе Хелоуин не е български празник, защо го празнувате, не знам?

*Маскарадите, античните дионисиеви процесии, карнавалите в Европа, Азия и Америка или пък Сатурналиите в древен Рим не са нито нещо много повече, нито нещо много по-малко от това някой да смени ролята си в обществото, да се почувства различно, да сложи маска и да поживее, макар за една вечер, живота на една куртизанка, например.

И все пак - у нас нещата са сложни, защото както написа Любо Дилов, очакването към децата е от вампири днес да се превърнат в Будители утре. И ако за тая работа с Хелоуин е достатъчно да се купи по една метла и шапка на Баба Яга, то за другото... трябва малко поне да си обичаме културата, малко поне да си познаваме будителите и малко поне да ги водим децата по книжарниците. Така... два пъти в годината поне. Иначе, както се пошегува днес една приятелка: ако много иска някой да ме стресне, пратете един гол мъж в спалнята - от тая гледка тръпки ме побиват. 

И не забравяйте - тук в България чукаме на дърво, ходим да ни леят куршум, носим червени кончета, плюем си в пазвата, спим на захар, правим "мълчана вода", имаме си специални обреди и заклинания за дъжд, които наричаме "Пеперуда", берем билки преди зазоряване на Еньовден, ходим по живи въглени, крием ножиците вкъщи на Куцулан и плашим дърветата, че ще ги отсечем на Благовец, ако не родят обилен плод. А да не забравя. В България правим и тричане на кучета. Те обикновено малко се изпускат от страх, стига да оживеят след тричането. Та - хайде да си имаме уважението и да не се правим на ощипани госпожици. Хелоуин си е направо хуманно занимание. Отвсякъде.