Автор
Веселина Петрова

Ще замръзнете от ужас: Ето кои са най-зловещите убийства, станали на Хелоуин

Днес Хелоуин може и да е забавен празник, на който децата събират бонбони, но точно но 31 октомври са станали едни от най-зловещите убийства. Ето някои от тях...


14-годишната Марта Моксли става жертва на роднина на Кенеди 

На Хелоуин през 1975 г. 15-годишната Марта Моксли е намерена мъртва в имота на семейството си в скъпия квартал "Бел Хейвън" в Гринуич, Кънектикът. Семейството ѝ подозира, че тя е била убита от съседа им, тийнейджърът Майкъл Скакел. Майкъл, който е племенник на съпругата на Робърт Кенеди - Етел (родена Скакел), е прекарал 30 октомври в компанията на Моксли и 17-годишния си брат Томи. А тя е коментирала в дневника си: "Майкъл беше толкова извън себе си, че се държеше неадекватно". По-късно Моксли пише: "Наистина трябва да спра да ходя там". Но на 30 октомври прекарва по-голямата част от вечерта отново с Томи и Майкъл. Според CBS News по-късно Майкъл твърди, че е оставил брат си и Моксли около 21:30 ч., за да отиде в дома на братовчед си. Томи настоява, че е оставил Моксли - жив - малко след това. Но на следващия ден Моксли е открита мъртва под едно дърво в задния двор. Била е намушкана със стика за голф на Тони Пенна до такава степен, че той се бил счупил. Разследващите открили в имота на Скакел подобен стик за голф. Минава доста време преди подозренията да паднат върху Майкъл. Скакел очевидно е казал и на съучениците си от училището "Елан", образователна институция за "проблемни" тийнейджъри, че е убил Моксли. Днес Майкъл Скакел е на свобода. Но семейството на Марта Моксли все още вярва, че ще понесе отговорност за убийството, станало на Хелоуин.

Лаура Ан Ейм, 17-годишната девойка, отвлечена от Тед Бънди 

На 31 октомври 1974 г. 17-годишната Лора Ан Ейм си тръгва от парти за Хелоуин в Юта. Малко след това тя среща серийния убиец Тед Бънди. Според "Лос Анджелис Таймс", във фаталната нощ Ейм се е измъкнала от партито, за да си купи цигари. В някакъв момент тя се запознава с Бънди и изчезва. Почти месец по-късно тялото ѝ е намерено по средата на насип в каньона Американ Форк. 17-годишното момиче е било изнасилено, намушкано и удушено. Според The Daily Herald, Ейми е починала само седмица преди да бъде намерено тялото ѝ. Това означава, че убиецът ѝ вероятно я е държал жива известно време, след като я е отвлякъл. Полицията бързо свърза убийството на Ейми с редица други престъпления, станали по същото време, включително смъртта на 17-годишната Мелиса Смит, дъщеря на местен полицейски началник, и отвличането на 17-годишната Дебра Кент (чието тяло продължава да липсва, въпреки че през 2019 г. е идентифицирана колянната ѝ капачка). Но серийният убиец никога не признава изрично за убийството на Лора Ан Ейм. А разследващите смятат, че тя е една от десетките жертви на Тед Бънди. 

Тереза Халбах, жертвата от Making a Murderer

Убийството на Тереза Халбах е нещо повече от убийство, станало на Хелоуин. То поставя началото както на сериала на Netflix Making a Murderer (2015 г.), така и на продължаващия дебат за самоличността на нейния убиец. На 31 октомври 2005 г. Халбах, която е фотограф на свободна практика, е наета от Auto Trader да снима автомобили в дома на Стивън Ейвъри в окръг Манитоуок, Уисконсин. Според People, тя не е искала да отиде в имота на Ейвъри - последният път, когато го е посетила, Ейвъри я е изплашил, като е отворил вратата "само по кърпа". Но от Ауто Трейдър са я помолили да отиде още веднъж и Халбах се съгласила. Около седмица по-късно овъглените ѝ останки са открити в яма за изгаряне в имота на Стивън Ейвъри. Както обяснява Vox, първоначално Стивън Ейвъри изглежда като идеалния заподозрян. Колата ѝ е била скрита в имота на Ейвъри, в автомобила е открита негова кръв, а нейната ДНК е открита върху куршум в гаража на Ейвъри. В ремаркето му са открити и резервните ѝ ключове. Но... Ейвъри твърди, че е невинен, а сериалът на Netflix Making a Murderer (2015 г.) разкрива как може да е бил подставен. По-късно Ейвъри твърди в съда, че е бил набеден за убиец за отмъщение. Нещо повече, през 2019 г. осъден убиец на име Джоузеф Еванс - младши твърди, че е убил Халбах и е натопил Стивън Ейвъри, пише Newsweek. Ейвъри излежава доживотна присъда. 

Тимъти О'Брайън, пакостникът, отровен с бонбони от баща си 

В нощта на Хелоуин през 1974 г. осемгодишният Тимъти О'Брайън отишъл да празнува с баща си, сестра си и няколко семейни приятели в Диър Парк, Тексас. В края на нощта О'Брайън е мъртъв - убит от цианид, натъпкан в Pixy Stix. Най-шокиращото нещо в това убийство на Хелоуин обаче не е начинът, по който Тимъти умира, а по-скоро самоличността на убиеца. Разследващите установяват, че той е бил убит от баща си Роналд О'Брайън. Децата се приближили до изоставена къща, но никой не отворил вратата. Бащата на Тимъти останал назад и в един момент ги настигнал, носейки бонбони в ръка. Твърдял, че му ги е дал собственикът на къщата. Което явно било лъжа. Същата вечер Тимъти решил да изяде малко от бонбоните си и се оплакал, че имат горчив вкус. По-късно започнал да повръща и да се гърчи. И починал. Полицаите помолили Роналд да ги заведе до дома, в който е получил бонбоните. Но се оказало, че собственикът на дома имал желязно алиби. Разследващите обаче откриват, че бащата на момчето е затънал в дългове и е сключил големи застраховки живот на името на двете си деца. Той бил разпознат от служител на химическа компания, който споделил, че мъж, отговарящ на описанието на Роналд, е попитал за закупуване на отровата, но си е тръгнал, когато е научил, че трябва да закупи минимум пет килограма. Роналд О'Брайън е признат за виновен за убийство и опит за убийство и е осъден на смърт.