Автор
Евелин Попадийна

Еврика: Откриха Ноевия ковчег

Няма човек, който да не е чувал за Ноевия ковчег. В Библията Бог заповядва на Ной да построи огромен кораб (ковчег), с който да спаси себе си, семейството си и представители на животните в света. 


Нечестието и покварата на човека подтикват Бог да изпрати голям пречистващ потоп. Считайки, че Ной е единствения праведен човек, който си струва да бъде спасен, Бог му заповядва да построи огромен кораб. Според Библията, „Когато Ной изпълни задачата си и Бог изпрати „по две от всякакъв вид“ животни в Ковчега, водите на потопа се надигат, докато всички планини бъдат покрити и животът (с изключение на рибата) е унищожен.“


Само преди няколко дни археолози направиха сензационно разкритие. Те вярват, че са открили мястото, където е потънал Ноевия ковчег. Екип, който разкопава геоложка формация в Турция, е взел скални и почвени проби, за които смята, че съдържат останки от кораба, които разкриват времето, когато Библията разкрива Големия потоп преди 5000 години, съобщава Daily mail.
 


Проектът е започнал през 2021 г. и продължава, но първоначалният анализ установил, че пробите съдържат глинести и морски материали. Според изследователите тези резултати означават, че човешката дейност е присъствала на могилата с форма на лодка между 5500 и 3000 година пр.н.е.


Библията твърди, че ковчегът се е установил на „планините Арарат“ в Турция след 150-дневно наводнение, което е удавило Земята и всяко живо същество на нея, което не е било настанено в дървения кораб. 


Екип от експерти работи на мястото близо една година, събирайки проби, които смята, че са ключът към потвърждаването на библейската история. Професор Фарук Кая споделя: „Според първите констатации, получени от проучванията, в региона е имало човешка дейност между годините 5500 и 3000 г. пр.н.е.“, и допълва - „Не е възможно да се каже, че корабът е тук. Трябва да работим дълго време, за да разкрием това“.


Въпреки че се смята за историческо събитие, голяма част от учените и археолозите не вярват в буквално тълкуване на историята за Ковчега.

Археолози са открили "Книгата на мъртвите" при разкопки в Египет
НОВИНИ
Автор Веселина Петрова

Археолози са открили "Книгата на мъртвите" при разкопки в Египет

Автор Веселина Петрова