Автор
Антония Михайлова

Кокетките на древността: Археолози откриха гримове и бижута на 2000 години

Археолози се натъкнаха на изключително интересна и интригуваща находка. 

Проф. Гьокхан Чошкун, ръководител на катедрата по археология в университета Думлупънар, и екипът му са открили древни аксесоари за гримиране и бижута, датиращи отпреди 2000 години. Учените направили откритието по време на разкопки в древния римски град Айзаной в провинция Кютахя в Турция, съобщи Анадолската агенция. 

Разкопките, които са извършени в сътрудничество с провинция Кютахя и университета Думлупънар, са проведени на изток от храма на Зевс, сподели пред Анадолската агенция професорът. 

По време на разкопките в древния град той и екипът му открили остнактие от магазин на 2000 години. По думите му това е магазин за козметика и бижута. "Установихме, че в магазина са се продавали парфюми, бижута и продукти за грим", отбеляза той, допълвайки, че в него имало много парфюмни бутилки, бижута и грим. 

Археолози откриха романтичен гроб на двойка с прозорец между ковчезите (Видео)
НОВИНИ
Автор Миляна Вълева

Археолози откриха романтичен гроб на двойка с прозорец между ковчезите (Видео)

"Жените и в древността са били кокетки", подчерта професорът, уточнявайки, че са открили множество ружове и сенки за очи при разкопките. "Знаем, че древните римляни са съхранявали сенките и ружовете си в черупки от стриди и открихме множество черупки от стриди в магазините, в които извършвахме разкопки", добави Чошкун. 

Професорът сподели още, че археолозите са открили продукти за грим от 10 различни цвята и различни видове аксесоари за коса и бижута.