Автор
Теодор Муховски

5 признака, че имате емоционална травма, за която дори не подозирате

Физическата травма е нещо, което забелязваме през цялото време. Например коляното, което е било разбито като дете, може да не влияе на начина ви на живот днес, но все още няма да се огъва напълно. Емоционалната травма е по-трудна за лечение. Тя може да повлияе на живота ви, като дори може да не осъзнавате, че това е вследствие на нея. 

Как да разпознаем травмата? 

Първият признак - усещате, че не живеете пълноценно Ден след ден, нищо ново. Усещате, че сте заклещени, оцелявате или съществувате, но не живеете пълноценно. Не изпитвате интерес към нищо - дори към нещата, които преди сте обичали. И все пак не можете да кажете, че ви боли или се чувствате зле, просто нямате енергия или мотивация да правите нещо друго освен това, което задоволява основните ви нужди. Чувствате се постоянно уморени и отпаднали, сякаш от вас е останала само една черупка. 

Вторият признак - изблици на емоции На едно и също място можете да се превърнете в емоционална каша от абсолютно неутрални неща, а такива моменти са непредсказуеми. Понякога дори не осъзнавате какво точно ви е хвърлило в гняв или сълзи. Това просто се случва. Лесно се поддавате на гнева, страха или скръбта. Настроението ви се променя: или чакате следващия емоционален удар, или вече усещате удара. И всеки път ви трябват цели седмици, за да се възстановите. 

Третият признак е, че мозъкът ви не може да се успокои Трудно ви е да заспите, а когато успеете, постоянно сънувате кошмари. Осъзнавате, че трябва да спрете това по някакъв начин, но не можете да направите нищо по въпроса. Дори когато говорите за това, което ви притеснява, не се подобрява. Трудно ви е да се концентрирате и да работите. Паметта Ви отслабва и хората около Вас виждат, че нещо се случва с Вас. 

Четвъртият признак е, че се чувствате сякаш сте "счупени" Смятате, че нещо не е наред с вас и ако не изглеждате винаги силни, няма да ви обичат и уважават и ще се отдръпнат от вас. Понякога тези травми се простират още от детството. Родителите ви не са били непременно съзнателни хора - възможно е те едновременно да са поставяли неразумни очаквания към вас и да са ви мотивирали по дълбоко негативен начин, показвайки ви, че нещо във вас липсва. Детето, на което му липсва зрялост на мисълта, създава история за себе си въз основа на това, което му се казва за него. Историята за собствената му дефектност, примесена с постоянна негативна критика, оставя дълбок белег върху почти всеки. 

Петият знак е, че не искате да напускате зоната си на комфорт Прекарвате все повече време сами и все по-малко време опитвате нови неща. Избягвате напрежението, агресивните хора и стресовите ситуации. По-рядко ви канят на гости, а когато ви поканят, се чувствате неудобно. 

Ако поне едно от изброените неща е характерно за вас, трябва да бъдете предпазливи. Обърнете внимание на начина си на живот, разредете рутината си с духовни практики и спорт. Можете да се обърнете към професионалист - психолог, психотерапевт, коуч или дори хипнотизатор, за да излекувате травмата си. 

След терапията качеството на живот ще се подобри значително, сякаш оковите ще паднат и ще се отворите за положителни промени.

Наталия Кобилкина зашемети с признание за развода си, бил групова терапия
ЗВЕЗДИ
Автор Ева Григорова

Наталия Кобилкина зашемети с признание за развода си, бил групова терапия

Автор Ева Григорова