Автор
Антония Михайлова

Най-тесният хотел в света, широк 2,8 м, отвори врати в Индонезия (снимки и видео)

В централната част на индонезийския остров Ява, в град Салатига, се издига хотел със седем стаи на име PituRooms (Pitu на явански означава "седем"). Това, което го прави особено интригуващо обаче, е фактът, че заема нищожната площ от едва 2,8 метра широчина. 

Хотелът изглежда така, сякаш е притиснат между другите къщи. Районът в подножието на вулканичните планини не е привличал инвеститори от дълго време поради трудности в строителството. До този момент. 

Впечатляващият обект е проектиран от архитектурното студио Sahabat Selojene и с основание е наречен "най-тесният хотел в света". Ари Индра - основател и  мениджър на PituRooms, признава пред CNN, че работата по сградата е била "истинско предизвикателство", демонстриращо как "ограниченията могат да се превърнат в потенциал". 

Пететажният хотел разполага само със седем стаи с размери 2,8 м на 3 м, а височината на тавана е 2,4 м. Всички апартаменти са оборудвани с двойно легло и баня с душ, а всяка стая е с по два прозореца.

Хотелът е украсен с произведения на изкуството по поръчка, а цветовата палитра, избрана от дизайнерите, придава на всяка спалня "уникален характер". На последния етаж на PituRooms има бар и ресторант с изглед към града. 

При изграждането на хотела, поради ограничения размер и местоположение, било решено да се използват не обикновени пилоти, а дълбока основа за кладенец. Екстериорът на сградата е облицован с панели от пясъчник Agra Red.

"Освен техническите трудности, най-голямото предизвикателство беше типичното мислене на хотелиерската индустрия, която е свикнала със суперлативи от типа на: "най-големият", "най-високият", "най-луксозният". Но за това пък ние сме най-тесните“, отбелязва с гордост г-н Индра.

Архитектът уверява, че гостите, които ще отсядат в хотела, ще бъдат изумени колко малко пространство всъщност е необходимо на човек, за да се чувства комфортно.

Градът е в подножието на планината Мербабу, която гостите на PituRooms виждат от хотелските си стаи. В допълнение към стаите, както отбелязахме вече, има ресторант на покрива, на който местните жители могат да се насладят както на великолепния пейзаж в подножието на планината, така и на интересни и вкусни ястия. Освен това PituRooms планира да бъде домакин на различни събития и художествени изложби.

Ето кои са най-добрите хотели в света за 2023-та
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Антония Дамянова

Ето кои са най-добрите хотели в света за 2023-та

Автор Антония Дамянова

Ари Индра е израснал в Салатига, Централна Ява. След като се обучавал като архитект и направил кариерата си в Джакарта и Сингапур, той почувствал призив да се върне у дома в Салатига и да използва уменията си там.

Намерил парче земя, което никой не желаел да развива поради странния му размер, и резултатът, както сами може да се убедите, е повече от забележителен. Индра допълва пред медията, че повечето индонезийци мислят за Салатига като за хубаво място за пенсиониране, но надеждата му е, че PituRoom ще е първият от многото проекти, които ще помогнат на много хора да видят, че неговият роден град е много повече от обикновено място, на което животът тече бавно и спокойно.