Автор
Евелин Попадийна

Българските градове с лечебна сила

Българската природа е не само красива и разнообразна, но притежава и лековита сила. Минералната вода е сред най-известните и лековити в Европа и точно заради това имаме толкова спа дестинации у нас.


От древността минералните извори се използват за лечението на различни заболявания: сърдечно-съдови, белодробни, ставни, стомашно-чревни и много други. Всеки минерален извор е с различен химичен състав и съответно се отразява по различен начин на организма. Ако искате да организирате своята спа почивка с лечебна цел, добре е да проучите предварително доколко съответната минерална вода е подходяща за вас.


Ако все още не сте планирали следващата си спа почивка, ние ще ви помогнем. Днес ви представяме 5 от най-популярните градове с минерална вода в България.


Велинград
Във Велинград са известни 6 термоминерални находища, които се използват за профилактика и лечение на широк спектър от заболявания. Водата от някои извори е подходяща за пиене като лекарствено средство при остеопороза. Също така лечебната вода помага при стрес, депресии, заболявания на опорно-двигателната система.


Хисаря
Хисаря е международно известен балнеолечебен курорт. Цели 22 извора с ниска минерализация и висока алкална реакция, бистри, безцветни и приятни на вкус. По тази причина минералната вода в Хисаря се ползва като трапезна и за профилактика и лечение на стомашно-чревни заболявания, бъбречни и урологични заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания, стоматологични заболявания и профилактика на зъбния кариес, хронична интоксикация с тежки метали и фармацевтични препарати.

Павел Баня
Павел баня е разположен в Розовата долина. От седем естествени и сондажни хидротермални източника бликат минерални води, които от древността се използват за лечение на дискови хернии, травматични увреждания, ортопедични заболявания и други.


Банкя
В близост до София, по северните склонове на Люлин планина, минерална вода, подходяща за пиене и за лечение на сърдечно-съдови заболявания, смущения на нервната система, нарушения в обмяната на веществата, това е Банкя. Градът е обявен за екологичен резерват. От единното хидротермално находище бликат няколко естествени и сондажни хидротермални източника, с температура на водата 36,6-37 градуса.


Сапарева баня
Намира се в Югозападна България, разположен между планините Рила и Верила и е известен с гейзера в центъра на града. Планинската питейна вода в Сапарева баня е много студена и чиста, а минералната вода – една от най-горещите в Европа. Лекуват се заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гръбначния стълб, посттравматични състояния, ортопедични, дегенеративно-ставни, кожни и гинекологични заболявания.


Във всички от изброените градове има малки семейни хотелчета, които предлагат спа центрове с лековитата вода. Не забравяйте, че в България имаме чудесни места за почивка, които по нищо не отстъпват на тези в чужбина!

Невероятни места: Красивите села по света, където ще искате да избягате от шума и суетата
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Евелин Попадийна

Невероятни места: Красивите села по света, където ще искате да избягате от шума и суетата

Автор Евелин Попадийна