Автор
Ева Григорова

На косъм от затвора: Шакира сключи споразумение със съда!

Шакира сключи споразумение по делото си за данъчни измами в Испания, точно преди началото на процеса в Барселона, Испания. 

Изпълнителката на "Hips Don't Lie" беше видяна да се усмихва широко и да маха на феновете си, докато напускаше съда в шикозен светлорозов костюм с панталон и подходящи слънчеви очила след приключването на делото.

46-годишната певица вероятно въздъхна с облекчение, тъй като избегна присъда от осем години затвор и глоба от 23,8 милиона евро (26 милиона долара), ако беше призната за виновна по обвиненията за данъчни измами - които възлизаха на 14,5 милиона евро (15,8 милиона долара).

В резултат на сделката Шакира ще изтърпи тригодишна условна присъда - лишаване от свобода, при която майката на две деца няма да трябва да лежи в затвора, стига да не извършва нови престъпления и да отговаря на всички други наложени изисквания - в допълнение към плащането на глоба от 7 милиона евро (7,6 милиона долара).

Изпълнителката на "Waka Waka" - която споделя синовете си Милан, 9, и Саша, 7, с бившия си Жерар Пике - каза, че именно нейните деца са били основната причина да прибегне до споразумение.

“Въпреки че бях решена да защитя невинността си в процеса, който моите адвокати бяха уверени, че щеше да отсъди в моя полза, взех решение най-накрая да разреша този въпрос в най-добрия интерес на моите деца, които не искат да видят майка да жертва личното си благополучие в тази битка“, сподели Шакира чрез официално изявление.

Тя продължи: “Трябва да преодолея стреса и емоционалното натоварване от последните няколко години и да се съсредоточа върху нещата, които обичам, децата ми и всички възможности, които идват в кариерата ми, включително предстоящото ми световно турне и новия ми албум, вълнувам се изключително много и за двете."

“Възхищавам се изключително много на тези, които се бориха с тези несправедливости докрай, но за мен днес победата означава да си върна времето за децата и кариерата си“, заключи Шакира. 

Вече отмененото съдебно дело трябваше да анализира финансите на Шакира от 2012 до 2014 г. - когато тя участва като съдия в The Voice в САЩ и издаде едноименния си 10-ти студиен албум. През този период нейната хитова песен “Dare (La La La)“ беше част от Световното първенство по футбол през 2014 г. Когато подава данъците си през тези успешни две години, Шакира посочва официалната си място на жителство като Бахамските острови, въпреки че испанските прокурори твърдят, че е прекарала повече от половината от времето си в Испания и е трябвало да плаща данъци именно в тази страна.