Автор
Антония Михайлова

Тъжната истина: Финансовата несигурност забавя решението на младите хора у нас да имат дете

Снимка: Личен архив

Таня е една щастлива млада жена на 26 години, която е в очакване на своята първа рожба. Тя е заедно с половинката си, вече и съпруг – Алекс, още от ученическите им години. Постепенно двамата преминават през обученията си и старт на работа по специалностите, които завършват. Връзката им започва в много ранен етап от живота им и затова осъзнато вземат решение първо да се установят и да постигнат част от професионалните си цели, преди да създадат семейство. "Постепенно връзката ни премина в съжителство, а преди две години сключихме брак", споделя Таня. 

Младоженци
Младоженци

След като и тя завършва професионалното си обучение и постига в голяма степен професионалните си цели, заедно със съпруга ѝ решават, че вече са готови за дете.

"Решихме да се фокусираме в това да дадем грижи и любов на едно малко същество и започнахме с опитите за бебе. Известно време след това вече очакваме първото си дете – с нетърпение и надежди всичко да се развие добре и да го посрещнем скоро сред нас", казва още бъдещата майка. 

Бременност
Бременност

Таня мечтае да имат здраво и активно дете. "Ще се опитаме да му дадем необходимите грижи и внимание, за да може да израсне като щастливо дете, което опознава света около себе си и най-вече усеща нашата подкрепа като родители. Надявам се, че ще отстоява позициите си, но и ще знае как и кога е нужно да се зачетат и спазят границите в ежедневието и общуването с другите", разказва още младата жена.

Таня отправя поглед и към младите хора в България, които се колебаят да създадат семейство и деца. Според нея едно от основните неща, което кара младите хора да забавят решението да имат дете е финансовата отговорност и несигурността, че ще могат да покрият нуждите на детето и семейството като цяло. 

Историята на Поля и Стилиян: Правилното време за дете никога няма да дойде
МАМА И ДЕТЕ
Автор Антония Михайлова

Историята на Поля и Стилиян: Правилното време за дете никога няма да дойде

Автор Антония Михайлова

"В болничен съм почти от началото на бременността по здравословни причини и това, което забелязах, е, че осигурителният доход, който се начислява и след това става база за получаване на майчинство, пада на минималния, въпреки че съм вложила много средства за това да бъда млад човек с образование и да имам добра професия", дава за пример Таня.

Таня и Алекс
Таня и Алекс

И допълва, че това малко или много е причина да се чувстваш несигурен дали ще успееш да покриеш потребностите за детето, и за семейството след раждането.

Ако сте заченали своето бебе през 2023 г., запишете се на www.napravigo.bg, като изпратите своята лична история заедно със семейна снимка. И тази година 20 от регистриралите се семейства ще получат "Бебешки ДНК пакет" с всичко необходимо за първата година от живота на техните бъдещи деца. Регистрирайте се до 31 януари 2024 г.