Автор
Теодор Муховски

Как да отгледаме красива коледна звезда (поансета)

Коледните звезди или поансетите, с техните ярки червени и зелени листа, са се превърнали в синоним на празничния коледен сезон, добавяйки топлина и настроение в домовете по целия свят. Въпреки че мнозина купуват тези емблематични растения през ноември и декември, радостта от отглеждането на собствени поансетите от нулата е изключително полезно преживяване. Предлагаме ви изчерпателно ръководство за това как да си ги отглеждате сами и да се грижите за тези красиви цветя през цялата година. 

1. Избор на подходящ сорт 

Изборът на правилния сорт поансета е от решаващо значение за успешното ѝ отглеждане. Налични са множество видове, всеки от които предлага уникални цветове и различни навици на растеж. Популярният избор включва традиционни червени, бели, розови и дори мраморни сортове. 

2. Идеални условия за отглеждане 

Поансетата вирее добре в топъл, тропически климат. За да имитирате тези условия, засадете ги в добре дренирана почва с леко кисело до неутрално pH. Осигурете място с ярка, непряка слънчева светлина поне шест часа на ден. Защитете растенията от течение и резки температурни промени, тъй като те са чувствителни към студ. 

3. Засаждане и пресаждане 

Засадете поансетите през пролетта или в началото на лятото, когато опасността от измръзване е преминала. Уверете се, че почвата е богата на органични вещества, и ги засадете на същата дълбочина, на която са били в контейнерите от разсадника. Редовно пресаждайте поансетите в по-големи саксии, докато растат, за да избегнете претоварване на корените. 

4. Поливане и влажност 

Поддържайте постоянно влажна, но не и преовлажнена почва. Оставете горния сантиметър почва да изсъхне, преди да поливате отново. Поансетите предпочитат по-висока влажност на въздуха, затова помислете за поставяне на табла с вода в близост до растенията или за използване на овлажнител, особено в сухи помещения. 

5. Наторяване 

Подхранвайте поансетите с балансиран, водоразтворим тор на всеки две седмици през вегетационния период (пролетта и лятото). Намалете торенето през есента и зимата, когато растенията естествено забавят растежа си. 

6. Прищипване и подрязване 

За да постигнете храстовидна и компактна форма, в началото на лятото прищипвайте върховете на растенията. Подрязвайте слабите или разклонени клони, за да поддържате приятна форма. Не забравяйте да носите ръкавици, тъй като млечният сок от поансетите може да предизвика кожно дразнене при някои хора. 

7. Преминаване към разцвет 

За да могат поансетите да образуват характерните си цветни прицветници през зимата, те се нуждаят от специфични условия. Започвайки около октомври, изложете растенията на пълна тъмнина в продължение на 12-14 часа всяка нощ в продължение на около 6 седмици. Това може да се постигне, като се поставят в тъмна стая или се покрият с непропускаща светлина кърпа. През деня им осигурете достатъчно слънчева светлина. 

8. Наслаждавайте се на цветовете 

При правилна грижа вашите поансети трябва да избухнат в ярки цветове навреме за празничния сезон. След като прицветниците се развият напълно и в центъра се появят истинските цветове, можете с гордост да изложите домашно отгледаните си поансети като централен елемент, внасяйки духа на сезона в жилищното си пространство. 

Отглеждането на коледни звезди е възхитително пътешествие, което ви позволява да отгледате символа на празника от ранните му етапи до пълния му цъфтеж. Като следвате тези насоки, можете да гарантирате, че вашите поинзети не само ще оцелеят, но и ще се развиват добре, добавяйки нотка естествена красота към вашите празнични тържества.

Растението, което намалява напрежението и успокоява разбитите нерви
ЖЕНСКИ ТАЙНИ
Автор Астролог - Ивелина Пенчева

Растението, което намалява напрежението и успокоява разбитите нерви

Автор Астролог - Ивелина Пенчева