Автор
Теодор Муховски

Опитните домакини знаят как да се грижат за рози в саксия без да увехнат

Розите в саксии са идеалното решение за хората, които мечтаят да ги отглеждат, но нямат градина. Тази работа не е никак сложна, но трябва да знаете как да се грижите за тях, за да не изсъхват и да цъфтят редовно.

Характеристики на розата в саксия

Розата в саксия е хибриден сорт и се характеризира се с гъст и дребен хабитус, тъй като достига максимум 20-30 cm. Тя цъфти доста дълго - от март до октомври.

Има я в различни цветове: бяло, жълто, розово или червено. Самите венчелистчета обаче могат да бъдат едноцветни, сенчести или двуцветни.

Как да се грижите за розите в саксии у дома?

View post on Instagram
 


Още преди да купите роза в саксия, е добре да проверите нейното състояние.
Здравият екземпляр има твърди, плътни листа с наситено зелен цвят. Освен това има много пъпки и развити цветове. От друга страна, ако наблюдавате някакви промени по растението, трябва да сте наясно, че то няма да се развие правилно в дома ви. Поради тази причина подборът е много важен.

След като закупите и внесете избраната роза вкъщи, трябва преди всичко да ѝ осигурите достъп до слънчева светлина. Важно е също така растението да се поддържа на топло, тъй като розите в саксии произхождат от оранжерийните култури, затова е необходимо да им се осигурят подобни условия в началото.

Това ще позволи на растението да се аклиматизира по-лесно към новата среда, което обикновено отнема около три седмици. През това време трябва да се внимава розата в саксия да не се прегрее, затова е добре да се поставя далеч от радиатори.

Ако купите екземпляра през топлите месеци и навън няма слани или горещини, а температурата се колебае около 18 градуса, розата може да се държи на терасата или балкона от самото начало.

Подобно на градинските рози, саксийните сортове се нуждаят от обилно поливане. В същото време обаче трябва да се има предвид дренажът в саксията.
Тъй като екземплярите в саксии обикновено нямат достъп до дъждовна вода, те се нуждаят от повече вода, доставяна от нас. Те трябва да се поливат поне веднъж седмично, за да се предотврати изсъхването им.

Как да пресадим рози в саксия?

Розите в саксии трябва да се пресаждат, когато саксията, в която се намират в момента, вече е твърде малка, поради което корените нямат достатъчно място.
Обикновено се нуждаят от пресаждане на всеки 2 години. Този процес трябва да бъде извършен през март.

View post on Instagram
 


При пресаждане изберете по-голяма саксия, като се ръководите от принципа, че по-високата е по-добра от по-широката. Освен това не забравяйте винаги да използвате нов субстрат, който трябва да бъде допълнен с хидрогел.

Розите в саксии могат да бъдат пресадени за постоянно в градината след първата година у дома. Ако растението е презимувало в студоустойчиво помещение, то не трябва да се пресажда в градината преди средата на май. Препоръчително е да изберете слънчево и защитено място.

Рози в саксии - подрязване

Подрязването на розите в саксия трябва да се извърши през пролетта. По този начин всички мъртви и повредени леторасти могат да бъдат отстранени след зимата. Подрязаните саксийни рози бързо се възстановяват и започват да цъфтят отново.

Понякога обаче розата в саксия се нуждае от подрязване преди зимата. В този случай изсъхналите ѝ цветове трябва да се отстранят. Подрязването трябва да се извърши точно над листата, предшестващи изсъхналите и повредени цветове.

Наторяване на рози в саксии

Оплождането също е много важна част от грижите. Розите в саксии се наторяват много по-често от тези, които се отглеждат в земята.
Те трябва да се наторяват на всеки 2-3 седмици между март и август. Най-добрият начин да направите това е да използвате течен тор за саксийни растения, като добавите половината от посочената на опаковката доза към водата за поливане.

Какво не харесват розите в саксия?

View post on Instagram
 


Когато се грижите за рози в саксия, трябва да обърнете внимание не само на това, от което растението се нуждае, но и на това, което не му харесва. Розата в саксия може да бъде силно засегната от:

- Сух или прекалено влажен субстрат - затова е важно да наблюдавате растението и да развиете златна среда в този аспект.
- Недостиг и излишък на торове - първите симптоми на неумело торене са пожълтяване на листата в краищата. От друга страна, прекомерното торене води до буен растеж и яркозелени, слаби издънки или пълно закърняване на растението.
- Глинеста или песъчлива почва - засаждането на рози в саксии в такава почва може да попречи на растежа на растенията. Разсадът от рози, поставен в глина, е по-предразположен към болести, опадане на листата и кратък цъфтеж.

Защо розата увяхва на закрито?

Обичайно е след известно време нашият екземпляр да започне да увяхва. Има много причини, които водят до изсъхване на розата в саксия. Обикновено те са:

- Липса на втвърдяване - розата не понася резки промени в температурата. Тя трябва постепенно да свикне с условията, както след закупуването, така и по време на смяната на сезоните.

- Прецъфтяване - преди настъпването на зимата цветето хвърля старите цветове и листа, което е естествен процес. През пролетта растението ще цъфне отново.

- Липса на тор и редовно поливане - липсата на минерали и влага ще доведе до загиване и изсъхване на растението.

Как да съхраните розите си в саксия?

Ако искате да спасите розите си в саксии, първо трябва да анализирате дали се грижите правилно за растението; ако не, направете промени възможно най-скоро.

Начин за подсилване на розите с калий, наред с други неща, е поставянето на малки парченца бананова кора в почвата. Внимателно напъхайте кората в почвата и я засипете с пръст.

Друг метод за спасяване на розата в саксия е да я поставите навън през топлите дни, особено когато грее нежно слънце. Най-добре е това да става, когато температурата навън е между 10 и 20 градуса по Целзий.

Освен това, ако саксията ни няма дренажни отвори, трябва сами да се погрижите растението да не стои в излишна вода. Трябва редовно да изливате водата или да поставяте камъчета под нея. Това е важно, тъй като корените на розите се нуждаят от кислород и не трябва да са потопени във вода.

Друго решение е да пресадите розата в свежа почва. При извършването на този процес можете да отрежем изгнилите корени на растението. Това обаче трябва да се прави прецизно и внимателно, за да не се повреди кореновата система.

Четете още: Топ 5 дизайнерски съвета за проектиране на детската стая