Автор
Веселина Петрова

Няма да повярвате: Тези неща могат да бъдат заразни

Обикновено сме свикнали да мислим, че можем да се заразим само ако някой е болен от грип, носител е на някакъв вирус... Но трябва да знаете, че доста други неща могат да бъдат заразни, пише Stars Insider.

Усещането, че ни е студено

Може да ви звучи невероятно, но когато видите, че на някого му е студено, и на вас може да ви стане. Ако гледате клип, че някой се потапя в ледени води или мръзне на студа, вие също започвате да потрепервате...

Разводът 

Установено е, че при хората, чиито приятели са разведени, вероятността самите те да се разведат расте със 75%, спрямо тези, чийто приятели са семейни. 

Някои неинфекциозни заболявания 

Сърдечни заболявания, диабет, рак, затлъстяване... Обикновено тези заболявания се дължат на генетика и начин на живот. Но през 2020 г. Канадският институт за проучвания твърди, че незаразните заболявания в действителност могат да се предават. Изследване открива, че хората, страдащи от сходни болести, имат едно общо нещо: изменен микробиом. Ако, например, наш приятел откаже цигарите, ние може да го последваме. Или обратното. Същото важи и за затлъстяването. Ако наш познат отслабне, може да го последваме, променяйки и ние начина си на живот. 

Прозявката

Забелязали ли сте, че започвате да се прозявате, когато ваш колега се прозява? Някои проучвания обосновават това събитие като синхронизирано групово поведение. 

Смехът 

Според психозите, вероятността да се засмеем с други хора е в пъти по-голяма, отколкото, когато само ние се смеем. 

Сърбежът

Не ви ли се е случвало - да започне да ви сърби, гледайки как някой друг се чеше? Учени са установили, че и при животните е така. 

Кариесите също могат да бъдат заразни

Целувката може да доведе до размяна на бактерии, които пък от своя страна могат да доведат до кариеси... 

Лошо държание 

Според т.нар. "теория за счупените прозорци", деянията на престъпност, асоциално поведение и провокации могат да доведат до сходно поведение у околните.