Автор
Елена Ангелова

Има ли връзка между болезнения месечен цикъл и раждането?

Учени установиха защо жените, страдащи от дисменорея - болка по време на менструация, имат по-трудно раждане от обичайното. Жените, които постоянно изпитват болезнена менструация, могат и трябва да лекуват този проблем преди раждането. 

Ситуациите различни, механизмът – един и същ 
Вестник Daily Mail публикува статия, според която тежестта на раждането се предсказва по болката по време на менструацията. Всичко е свързано с един и същ механизъм, който задейства и двата процеса. 

Болезнените периоди 
Първата фаза на раждането - контракциите, причинени от съкращенията на матката, наподобява ситуацията по време на менструация, когато матката се свива и нейният фаринкс се отваря с около сантиметър. Процесът се регулира от хормоноподобни вещества - простагландини, концентрацията на които се увеличава преди раждането - това прави шийката на матката мека и лесна за отваряне. 

Контракциите по време на менструация са по-слаби от родилните. Но дори и да провокират силна болка, какво да се очаква по време на раждането, когато матката се свива с пълна сила? Жената вероятно ще изпитва силна болка и раждането ще се забави. Най-трудното разкритие ще бъде от 7 до 10 см. Ето защо жената трябва да информира лекаря, който изражда бебето, за наблюдаваната при нея дисменорея. 

Ако искате да родите лесно, лекувайте навреме дисменореята 
За да не страдате силно по време на раждането, трябва да се отървете от болестта преди бременността. За да направите това, трябва да определите вида на дисменореята, която възниква. Ето какви са: 

Първична дисменорея , причинена от неправилно свиване на матката. Този тип заболяване се появява след първата менструация, понякога отзвучава с възрастта или след раждането. 

Вторична, провокирана от заболявания на гениталната област като ендометриоза, аденомиоза, възпалителни процеси. В този случай болезнените периоди се появяват след гинекологично заболяване или операция. 

Причината за първичната дисменорея е нарушение на синтеза на простагландини от архидонова киселина под действието на ензима циклооксигеназа. В резултат на това концентрацията на веществото, отговорно за контракциите на матката в различните части на органа варира и матката се свива некоординирано. Това е, което причинява болката. 

За да се отървете от първичната дисменорея, мускулите на матката трябва се научаат да работят правилно. За да направите това, трябва да посетите гинеколог, който ще избере подходящи противозачатъчни хапчета. Приемането на тези лекарства нормализира производството на хормоните, които ще бъдат правилно разпределени в матката. Така жената ще се освободи от болката. След няколко месеца хормоналните нива се изравняват и дисменореята изчезва. 

Вторият метод е предписването на НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) – това са лекарства, които облекчават възпалението. Тези лекарства блокират циклооксигеназата и архидоновата киселина не се трансформира в простагландини. Важно е да започнете да приемате НСПВС не по време на цикъла, а няколко дни преди това. Тогава концентрацията на хормоноподобни вещества няма да бъде висока и критичните дни ще преминат безболезнено. 

Допълнителни методи за лечение на дисменорея 
Към тях спадат физиотерапията, масажа, приемът на витамини, иглорефлексотерапията. За да се отървете от вторичната дисменорея, е необходимо да се идентифицират и лекуват патологиите на гениталната област. За да направите това, трябва да се подложите на пълен гинекологичен преглед и тестове. Необходима е ултразвукова диагностика на малкия таз, показваща правилното разположение на вътрешните полови органи. 

Понякога дисменореята се причинява от огъване или изместване на матката, което причинява болка по време на менструация и пречи на зачеването, на раждането на дете и правилното раждане. Лечението се извършва с помощта на лекарства, масаж, физиотерапия и други методи. 

След като цикълът ви стане по-малко болезнен, можете да планирате бременността си, надявайки се на по-лесно раждане, съветват гинеколозите. 

Източник: medcentr-diana-spb.ru