Автор
Антония Михайлова

Защо децата наистина не харесват математиката и как да засеем у тях любовта към нея

Ако детето ви не харесва математиката още в начален клас, не бързайте да го обвинявате в мързел или липса на концентрация. Най-вероятно то е развило математическа тревожност - много често срещан проблем, но за щастие лечим. 

Въпросният проблем се обсъжда и изучава от средата на ХХ век. В Международната класификация на болестите (МКБ) няма такава диагноза. Но дори и без официално потвърждение е лесно да се види, че за някои деца този предмет е истинско предизвикателство. 

Обикновено първите признаци на математическа тревожност се появяват при децата в началното училище, а пикът избухва в гимназията. Нека да разгледаме защо математиката може да бъде особено стресираща за учениците и как да се справим с нея.

Детето има лош опит

Бихте ли обичали да правите нещо, в което се проваляте отново и отново? Всички се учим от грешките, но провалът сам по себе си намалява мотивацията и самочувствието. Дете, което е натрупало огромен багаж от неуспешни опити с математиката, може да си създаде мнение, че не е способно на този предмет. В резултат на това той ще започне да саботира развитието си в тази област - като преписва отговорите от съучениците си и пише домашни с помощта на интернет или калкулатор.

Какво трябва да направят родителите, за да мотивира детето? Детето трябва да натрупа опит от победи, за да повярва в себе си. Създайте условия, при които той може успешно да реши десет, двадесет, тридесет задачи. Най-удачният начина са индивидуалните посещения при преподавател, който ще адаптира уроците според знанията на ученика. Но докато е в началното училище или се подготвя за училище, можете да опитате да се справите и без частен учител, като му обръщате по-често внимание и сядате заедно, насочвайки го към правилните разсъждения.

Добър подход, с който може да заинтригувате вниманието на детето си към дадени задачи, е да му предложите базирани на игри уроци, които може да откриете в приложения и платформи за деца на неговата възраст. Ученето чрез забавление е основната концепция зад тези проекти. Задачите за деца са представени под формата на игри, където асистенти, забавни и мили герои, помагат на детето с решенията. Докато играе, детето не мисли за грешките си като някакъв сериозен проблем, а като начин да не ги повтори следващия път.

Важно условие е обаче, когато родителите помагат на децата си, да знаят как точно да го правят, така че наследникът им да усвоява пълноценно и оптимално тънкостите на математиката! Ето защо трябва да имате предвид някои типични грешки, които много родители правят в стремежа си да помогнат на малчутаните си и които категорично трябва да избягвате да ги правите:

Детето не прави домашните си самостоятелно 

Много родители пишат домашни с децата си. Особено по онези трудни предмети, с които детето изпитва затруднения. Може да има много причини за това. Склонните към перфекционизъм майки и татковци не могат да понесат мисълта детето им да получи лоши оценки по предмет. Или се притесняват, че без техния контрол той ще избяга от уроците си.

Но по този начин те не му правят услуга, а спъват бъдещото му развитие в дадената област. Поемайки пълната отговорност за решенията, те не осъзнават, че така детето им неусетно започва все по-малко да разбира предмета и да губи способността да работи самостоятелно.

Дразните се, когато му помагате по математика и често избухвате, ако детето сгреши

Домашните могат значително да развалят отношенията ви с детето ви, както и неговото отношение към математиката, ако постоянно му се сопвате или ви е трудно да скриете своето раздразнение. И ако си мислите, че умело може да прикриете раздразнението си, когато той не разбира хода на решението след петото ви обяснение, тогава грешите. Децата усещат добре емоциите на възрастните.

Изследванията сочат, че да правите домашни с децата си е лоша практика! Академичните постижения на децата не винаги се подобряват от намесата на родителите в правенето на домашните. Също така постоянният родителски надзор може да увеличи безпокойството и чувството на неувереност у детето.

Какво трябва да направят родителите по отношение на домашните работи? Първото златно правило е: Детето може и трябва да прави домашните си самостоятелно! И е по-добре, ако то е само в стаята. Когато има нужда от помощ по даден предмет, родителите трябва да му помогнат, като му обяснят спокойно и да го повторят колкото пъти е необходимо, след което да го оставят само да си напише домашните!

Как да научите детето си да прави домашните си самостоятелно: 

- Научете го да си подготви работното място и всички необходими помагала, така че да не се разсейва, докато търси молив или линийка. 

- Посъветвайте го как да планира домашното си. По-добре е да започнете с най-лесната задача - това ще създаде положителна нагласа у детето.

- Предложете да пише директно в тетрадката, вместо да пренаписва от чернова. Децата се уморяват и правят повече грешки, когато преписват. 

- Научете се да правите петминутни почивки на всеки 20-30 минути. През това време детето може да прави каквото иска: да лежи, да се движи, да яде и да пие сок. 

- Нека има часовник на бюрото на ученика. Хвалете детето. Поне заради факта, че се упражнява. 

- Научете го как да следите времето и да спазвате крайните срокове. Децата в началното училище все още се учат на управление на времето. В началното училище не трябва да отделяте повече от час и половина за домашни.

Митът за математическия ум 

Всички сме обект на стереотипи. Учителите и родителите могат да изразят мнение, че точните науки не се отдават на всеки и че един човек трябва да притежава специално математическо мислене. Тези съображения могат да намалят мотивацията у детето. Ученик, изправен пред трудности, може да реши, че математиката не е за него и че няма качествата за решаването на математически задачи. Така той постепенно може да развие и чувство на тревожност към този предмет и дори да го намрази. 

Изследване показва, че момичетата са по-склонни да изпитват тревожност в часовете по математика, отколкото момчетата. Това се дължи на стереотипите, че момчетата са по-добри по този предмет. Колкото по-често учениците чуват това от своя учител, толкова по-лоши са оценките им по предмета. 

Какво трябва да направят родителите по отношение на тези стереотипи? Не подкрепяйте подобни погрешно изградени представи. Обяснете на детето си, че математическото мислене е мит. И стереотипът, че момичетата са по-лоши в математиката от момчетата, не се потвърждава на практика. Изследванията показват, че момичетата в паралелки с един пол имат по-ниски нива на тревожност по математика и по-високи оценки в сравнение с ученичките в смесени класове.

На детето му липсват игри, които развиват математически умения 

За да развиете математическите умения на детето си, е добре да го запишете на такива игри, които стимулират логическата и изчислителна мисъл. Добра идея са клубовете по шах, роботика и програмиране. Доказано е, че децата, които обичат игри, развиващи логиката, се справят по-добре с математиката в училище. Изкуството също помага. И не на последно място е спортът, който поддържа добрия физически тонус, а оттам и добрата умствена дейност. Има спортни дисциплини, при които мисълта също има значение. 

Проблеми с учителя 

Децата са склонни да свързват конкретния предмет в училище с учителите, който го преподава. Любезният и ентусиазиран учител може да накара учениците да се влюбят в числата и формулите. Но, първо, не всички учители са истински фенове на занаята си и не всички могат да говорят за него харизматично и вдъхновяващо. Второ, ако учителят е твърде строг или раздразнителен, когато посочва грешките на ученика, той може да вмени у него чувство на тревожност и неприязън към математиката.

Какво трябва да направят родителите? Важно е да възродим добрата представа за математиката в очите на детето. Покажете му интересни и забавни ръководства за света на числата и формулите. Можете да намерите опитен и ентусиазиран учител, когото то да харесва. Ще помогнат и образователни платформи и приложения, чрез с децата изучават математика чрез забавни игри и куестове. Детето се интересува от играта, а оттам започва да развива постепенен интерес и към числата.

7 от най-нетрадиционните училища по света
НОВИНИ
Автор Woman.bg

7 от най-нетрадиционните училища по света

Автор Woman.bg

Детето не разбира ползата от математиката 

Децата са практични. Те често не разбират как математиката може да им помогне в ежедневието. В края на краищата в уроците те са помолени да търсят отговори на проблеми, които никога не трябва да се решават в ежедневието. Например, трябвало ли ви е някога да изчислявате в живота си кога влакове A и B ще се срещнат в определена точка? Неотдавна списание Quanta проведе анкета сред читатели защо обичат или мразят математиката. Сред причините за омраза участниците често цитираха липсата на разбиране за това как придобитите знания биха им били полезни в живота.

Какво трябва да направят родителите по този въпрос? Покажете на детето си как задачите могат да се влеят в ежедневието и как то може да ги свърже със собствения си опит. Заедно с него изчислете площта на басейна за вашата лятна вила. Поискайте да изчислите цената в магазина след отстъпката. Демонстрирайте как използвате математиката в работата си.

View post on Instagram
 

Математиката изглежда скучна за децата 

Едно дете може да мисли, че математиката е скучен, некреативен предмет за маниаци и гении. Това изобщо не е вярно! Математиката е красива, подредените разсъждения в нея могат да причинят същото удоволствие като хубавата музика. Ето защо са направени толкова много добри популярни филми за математиците ("Красив ум", "Добрият Уил Хънтинг", "Светъл ум", "НЛО", "Теорията на всичко", "Скрити числа" и т.н.). Сцените с огромни дъски, пълни с формули, могат да ви вдъхновят да се опитате да разберете тази сложна и интригуваща наука. 

Какво трябва да направят родителите? Показвайте на децата си филми и анимационни сериали за математика. Децата от средното училище ще оценят драмата "Надарен", където главният герой има суперсила в математиката. Разбира се, не всяко дете ще може да бъде толкова впечатлено от красотата на числата и формулите и че още в крехка възраст ще може да изгради математически модели в главата си. Но абсолютно всеки ученик може да усвои училищната програма без много притеснение и с интерес към предмета. Можете да помогнете на децата си по този вълнуващ и интересен път!

View post on Instagram