Автор
Ева Григорова

Година преди смъртта си Матю Пери си признал за кетамина. А дали той наистина го е убил?

Матю Пери пише за кетамина, който е допринесъл за смъртта му на 54-годишна възраст през октомври, в своите мемоари от 2022 г. „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“. 

В книгата си той разказа за леченията, което се е наложило да предприеме, за да облекчи болката и да му помогне с депресията. „Кетаминът беше много популярен уличен наркотик през 80-те години. Сега има негова синтетична форма“, пише Матю в мемоарите, съобщава Us Weekly. Пери го е използвал толкова често, че споделя: „Можеха да го нарекат „Мати“.“ Той нарече лекарството още „гигантско издишване“.

Матю също написа как се е чувствал сякаш „умира“, когато преминавал през лечението с кетамин, но обясни защо все пак „непрекъснато се записва за това лай**“. „Беше нещо различно и всичко различно е добро“, обясни той. „Да вземеш K е като да те ударят в главата с огромна щастлива лопата. Но махмурлукът беше груб и надвиваше лопатата. Кетаминът не беше за мен." - пише актьорът. 

Токсикологичният доклад от съдебен лекар на окръг Лос Анджелис официално посочва „острите ефекти на кетамина“ като причина за смъртта на Матю. Той също така изброява удавяне, коронарна артериална болест и ефектите на бупренорфин, който е лекарство, използвано за лечение на употреба на опиоиди, като фактори, допринасящи за неговата смърт. 

Смъртта му в крайна сметка беше обявена за нещастен случай. Семейство, приятели и фенове бяха шокирани, когато на 28 октомври Матю беше намерен  в дома си в Лос Анджелис, Калифорния. Причината за смъртта му първоначално не беше разкрита заради изготвянето на токсикологичен доклад и беше поискано допълнително разследване.

Актьорът от „Приятели“ водеше открита борба с алкохола и хапчетата през годините и според медиите е бил „чист“ в продължение на 19 месеца към момента на смъртта си. „Можете да проследите траекторията на моята зависимост, ако измервате теглото ми от сезон на сезон – когато качвам килограми, това е алкохол; когато съм слаб, това са хапчета“, пише той за времето си в „Приятели“. „Когато имам козя брадичка, това са много хапчета.“