Автор
Теодор Муховски

Как да избегнем неприятната миризма в пералнята

Неприятната миризма от пералната машина може да бъде неприятна изненада, особено когато основната ѝ задача е да поддържа дрехите ви свежи и чисти. Въпреки това има няколко активни стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите и премахнете лошата миризма от пералната си машина. Като включите тези практики в рутинната си програма за пране, можете да си осигурите по-приятно изпиране. 

Почистете барабана и уплътнението 

Барабанът и гуменото уплътнение на пералната ви машина могат да задържат плесени, мухъл и бактерии с течение на времето. За да се преборите с това, редовно почиствайте тези области. Избършете уплътнението със смес от вода и бял оцет, като обърнете специално внимание на гънките, където може да се натрупа влага. Пуснете празен цикъл с гореща вода с чаша сода за хляб, за да почистите барабана и да премахнете всякакви задържащи се миризми. 

Оставяйте вратата в затворено положение 

След като приключите с прането, оставете вратата на пералната машина леко открехната. Това позволява на въздуха да циркулира и помага да се предотврати развитието на мухъл и плесен. Правилната вентилация е от решаващо значение за предотвратяване на натрупването на влага, което е честа причина за лоши миризми в пералните машини. 

Използвайте правилния перилен препарат 

Изборът на правилния перилен препарат е от съществено значение за поддържане на свежа миризма на пералнята. Избирайте високоефективни перилни препарати и следвайте указанията на производителя за правилното им количество. Използването на твърде много перилен препарат може да доведе до натрупване на остатъци от сапун, което допринася за неприятни миризми. Помислете за използването на перилен препарат, специално предназначен за борба с миризмите и бактериите. 

Почистете тавата на дозатора 

Тавата на дозатора за перилни препарати е често срещано място за размножаване на плесени и бактерии. Извадете тавата и я почистете добре със смес от вода и оцет. Уверете се, че в тавата няма остатъци от перилен препарат или омекотител за тъкани, тъй като тези вещества могат да допринесат за неприятни миризми. 

Изпразнете филтъра 

Пералните машини с предно зареждане имат филтър, който улавя мъх и замърсявания. Редовно проверявайте и почиствайте този филтър, за да предотвратите натрупването на мръсотия и вещества, причиняващи миризми. Направете справка в ръководството на машината за конкретни инструкции за намиране и почистване на филтъра. 

Избягвайте претоварване 

Претоварването на пералната машина може да попречи на ефективното почистване на дрехите и да доведе до появата на неприятни миризми. Спазвайте указанията на производителя за капацитета на зареждане, за да осигурите правилно изпиране и изплакване. Ако забележите постоянна миризма, помислете за намаляване на размера на зарежданията. 

Редовно използвайте гореща вода 

Периодичното пускане на цикли с гореща вода може да помогне за премахването на бактериите и плесените в машината. Горещата вода е ефективна за разтваряне на остатъците от перилни препарати и предотвратява появата на неприятни миризми. Все пак внимавайте да не използвате изключително гореща вода, тъй като тя може да повреди някои тъкани или да допринесе за енергийната неефективност. 

Проверявайте и почиствайте маркучите за източване 

С течение на времето в маркучите за оттичане могат да се натрупат отпадъци и остатъци, което води до неприятни миризми. Периодично проверявайте маркучите за евентуални запушвания или натрупвания и ги почиствайте старателно. 

Тази проста стъпка може да подобри цялостната чистота на вашата перална машина. Като включите тези практики в рутинната си програма за пране, можете ефективно да предотвратите и премахнете неприятните миризми в пералната си машина. Редовната поддръжка и вниманието към ключовите области не само ще запазят машината ви без миризми, но и ще гарантират, че дрехите ви ще излизат свежи и чисти при всяко пране.

Свекървата слага аспирин в пералнята, а ефектът е изумителен
НОВИНИ
Автор Теодор Муховски

Свекървата слага аспирин в пералнята, а ефектът е изумителен

Автор Теодор Муховски