Автор
Антония Михайлова

Древни методи за гадаене на бъдещето

В търсенето на знание за бъдещето, в миналото човекът често се е обръщал към мистични и древни методи за гадаене. В историята си човечеството е прибягвало до различни техники и практики, за да надникне в неизвестното. Всяка едно от долуизброените древни техники за прозрение в бъдещето разкрива интересни взгледи върху връзката между човека и невидимото. 

Яйца

Използването на яйца, за да се надникне в бъдещето, била популярна практика за гадаене в Древен Рим. Този метод е известен на окултистите като омантика. Яйцето се използвало по различни начини, но най-разпространен бил този, при който белтък от яйце се пускал във вряща вода, като според образувалите се форми се правели предсказания. 

Хубавата кръгла маса например издавала, че на хоризонта се задава сватба, а в неправилната змиевидна форма римляните виждали предупреждение за приближаваща опасност. Яйцето било използвано и от бременните, за да разберат от какъв пол ще е нероденото им бебе. Те инкубирали яйце между гърдите си. Когато пилето било готово да се излюпи, бременните дами го държали в ръка. Ако пилето било мъжко, това показвало, че бебето ще бъде момче, и обратното - ако било женско, бъдещата майка щяла да се сдобие с момиче. 

Остеомантия

Остеомантията е метод за гадаене, базиран на използването на костите. Древните пророци използвали животински кости или кости от птици за предсказване на бъдещи събития. Способът на тази практика варираше – от анализ на формата и структурата на костите до тяхното хвърляне и интерпретация на падането им. 

В Китай например, по време на династията Шан, е било обичайно да се използват волски плешки или дори черупки на костенурка, за да се получат напътствия от божества, преди кралският двор да вземе важни решения. След това тези кости били архивирани като официални документи.

Клеромантия

Техника за гадаене чрез хвърляне на жребий. В различни времена зарове, камъчета, домино, специално маркирани стрели и пръчки, късове хартия с надписи и монети са били използвани като инструмент за лотария. Отговорите се извличали от начина, по който падали или се подреждали.

В Древния свят и Средновековието той служел за изясняване на божията воля по всеки спорен въпрос. Методът на жребия е бил известен сред древните египтяни, вавилонци, евреи, гърци и римляни. 

Некромантия

Некромантията е метод за гадаене, при който гадателят се свърза със света на мъртвите. Древните предсказатели общували с духове на умрели предци, за да получат информация за бъдещите събития. 

Този мрачен и тайнствен метод на гадаене обикновено бил съпътстван с ритуали и магически практики. 

Древно гадаене с игли - ето как и кога да направите този мистичен ритуал
ЗОДИИ И АСТРОЛОГИЯ
Автор Астролог - Ивелина Пенчева

Древно гадаене с игли - ето как и кога да направите този мистичен ритуал

Автор Астролог - Ивелина Пенчева

Огледала и кристални топки

През Средновековието и в древността широко разпространено е било магическото изкуство, което днес наричаме "скрийнинг". Ясновидците в миналото, които са практикували този метод, са се взирали в огледало, кристална топка, вода или друга отразяваща повърхност, за да предскажат бъдещето или да потърсят напътствия от мистериозен източник. 

В Древен Рим гадателите се наричали спекуларии, което е свързано с латинските думи за "огледало" и "гледам". 

Въпреки че повечето от тези методи за гадаене са отдавна отхвърлени от научната общност, те остават част от богатата културна и религиозна история на човечеството, предоставяйки интересен поглед върху начините, по които хората са се опитвали да разгадаят тайните на света и бъдещето.