Автор
Антония Михайлова

Часовникът на Страшния съд започва да тиктака на 23 януари: Какво означава това за човечеството?

Съвсем скоро човечеството ще се изправи пред сериозно изпитание, което ще отвори очите и ума му до такава степен, че да осъзнае колко близо е до пълното си самоунищожение. 

Безкрайните военни конфликти по света, екологичните катастрофи и нестихващите доказателства за контакти с извънземни цивилизации ни доближават до трагичния край.

Идеята за часовника на Страшния съд е реализирана за първи път през 1947 г. от научното списание на Чикагския университет "Bulletin of the Atomic Scientists". 

Тогава Съветът на директорите на списанието създават този проект с целта часовникът да напомня на човечеството за тегнещата угроза от ядрените оръжия. От 2007 г. насам отразява и технологиите, които влияят на климатичните промени, както и „развитието на науката, която може да нанесе необратими щети“.

Колкото по-близо е часът до полунощ, толкова е по-близо Земята до глобална катастрофа. Най-новата официално оповестена настройка е направена на 25 януари 2018 г. и показва време две минути преди полунощ (23.58 ч.). 

Отразявайки международните събития, които са опасни за човечеството, стрелките на часовника са били настройвани двадесет и три пъти от 1947 г., по времето на Студената война, когато часовникът е показвал седем минути преди полунощ (23.53 ч.). Впоследствие е пренастройван в зависимост от опасността от ядрена война. 

Какъв час да показва часовникът се решава от борда на директорите на „Bulletin of the Atomic Scientists“, като движението на стрелките зависи единствено от възможните бедствия, причинени от човешката дейност. 

Има периоди, в които стрелките спират движението си, подсказвайки, че за човечеството сякаш има надежда. Но от 2023 г. те отново са подновили хода си.

Учените са в паника: Мистериозна озонова дупка над Антарктида е придобила размерите на континент
НОВИНИ
Автор Антония Михайлова

Учените са в паника: Мистериозна озонова дупка над Антарктида е придобила размерите на континент

Автор Антония Михайлова

Миналата година часовникът на Страшния съд спира точно 90 секунди преди 00.00 ч. Но във вторник, 23 януари, те най-вероятно ще се доближат още повече до границата, отвъд която се крие катастрофа за цялото човечество. 

Стрелките не са били толкова близо до 00.00 ч. от изобретяването им. Това е категорично доказателство, че през последните 70 години жителите на планетата не са се научили да ценят живота на своя вид, а по-скоро обратното. 

Сега учените наричат ​​нивото на опасност безпрецедентно! От 2023 г. ситуацията се влошава все повече, отбелязват наблюдателите. Прогнозите им са, че на 23 януари, когато комисията анализира всички данни, стрелките на часовника отново ще се преместят напред. 

Според учените само в осъзнаването на хората за наближаващия Армагедон и бързата реакция на управниците да сложат край на военните конфликти по света, да предприемат спешни действия по спасение на екологичното равновесие на планетата, се крие единствената надежда стрелките на апокалиптичния часовник да спрат бесния си бяг. Бяг, който с всяка следваща секунда приближава човечеството до неговата гибел.