Автор
Теодор Муховски

Най-честата грешка при готвенето на картофи – губят най-ценните си качества

Може би смятате, че готвенето на картофи е една от най-лесните кулинарни задачи? Ще се изненадате да научите, че дори такава очевидна задача крие някои подводни камъни и то още в началния етап. Много готвачи допускат грешка още преди да включат печката. Трябва ли да сложите картофите в студена, или гореща вода? Малкият детайл е от голямо значение. 

Не всички картофи са еднакви 

Съществуват многобройни разновидности на картофите, които се различават по своята кулинарна употреба. Ако искате да сготвите картофите, преди да ги направите на меки кнедли или ньоки, по-добре е да изберете брашнен картоф. Ако планирате да ги превърнете в поразителна и вкусна салата, в този случай твърдите екземпляри с ниско съдържание на нишесте ще сработят по-добре. 

Преди да преминете към по-сложните задачи, трябва да знаете как да сготвите картофите, така че да запазят пълните си свойства. 

В студена или в гореща вода трябва да се поставят картофите? 

Тази стъпка е една от тези, на които малко хора обръщат внимание. Много от нас са свикнали да изплакват картофите след обелването им, за да се отърват от всякакви примеси, и рефлекторно да наливат студена вода в тенджерата. Оказва се, че това е доста погрешно, когато става въпрос за правилното готвене на картофи. 

Зеленчуците трябва да се поставят във вряща вода - точно както правим с макаронените изделия или ориза. Каква е причината за това? 

Картофите, поставени във вряща вода, се готвят за по-кратко време, така че спестявате много време при приготвянето на желаното ястие. По-важното е, че по този начин те запазват повече хранителни вещества, които се състоят от витамини от група В (става дума по-специално за В1 и В6), калий, фосфор, както и витамини: А, С и К. Това си струва да се има предвид, въпреки че картофите обикновено не се споменават в модните списъци, включващи суперхрани. 

Какво да добавим към варените картофи, за да станат още по-вкусни? 

Готвенето на картофи в подсолена вряща вода е стандарт в кухнята. Въпреки това е добре да знаете, че обикновените добавки, които се хвърлят в тенджерата, ще подобрят вкуса на картофите. Изсипете около половин чаша лимонов сок във водата. 

Благодарение на тази съставка, сварените картофи няма да се разпаднат. В същото време те няма и да потъмнеят, запазвайки апетитния си цвят. Добавеният към картофите лимонов сок им придава и по-интересен, леко екзотичен вкус. Ще го оцените, когато ги поднесете към основното ястие на вечеря или ги превърнете в салата.

Експерт посочи коя е най-здравословната мазнина за готвене
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Експерт посочи коя е най-здравословната мазнина за готвене

Автор Теодор Муховски