Автор
Антония Михайлова

Учени откриха нови последици от секциото

Шведски учени, ръководени от аспиранта Тианянг Джан, анализираха данни на повече от 20 милиона новородени в 19 страни и стигнаха до интересни заключения. 

Според проучването бебетата с цезарово сечение са с 33% по-склонни да имат аутизъм и със 17% по-висок риск от развитие на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието.

Днес в световен мащаб се извършват три пъти повече цезарови сечения в сравнение от преди 30 години.  

Докато през 1990 г. средно около 6% от бебетата са се раждали по този начин, в наши дни всяко пето бебе се появява на бял свят в резултат на операцията. Напоследък темповете на изродените чрез секцио бебета дори нарастват още повече.

Идеалният дял на новородените, родени с цезарово сечение, трябва да варира от 10% до 15%, отбелязват изследователите. Но само в Обединеното кралство цифрата в момента е 25%.

За да намали процента на ненужните планови цезарови сечения, екипът на Джан се зае да докаже връзката между операцията и увреждането на мозъка. „Доколкото ни е известно, няма доказателства, които да предполагат, че цезаровото сечение, освен ако не е извършено по медицински причини, е полезно за потомството“, подчертават учените пред Daily Mail.

Проучванията вече сочат, че децата, родени по този начин, са по-склонни да страдат от затлъстяване, от алергии и да бъдат изложени на риск от развитие на астма, диабет тип 1 и левкемия.

Учените, извършили проучването, предполагат, че липсата на контакт с бактериите в родовия канал може да повлияе на развитието на имунната система, което потенциално води до проблеми в мозъка. Сензорното развитие също може да бъде повлияно от липсата на естествентата реакция на стрес по време на раждането, добавят те.

От друга страна, експерти, които не са участвали в проучването, смятат, че самата процедура се налага поради състояния, които вече могат да отключат развитието на аутизъм.

Какви са признаците на аутизъм? 

Повече от 1% от населението се смята за аутист, според Националното общество за аутисти - около 700 хиляди души във Великобритания или 3,2 милиона в САЩ. Хората с това разстройство имат проблеми със социалните, емоционалните и комуникативните умения. 

Има редица признаци, които идентифицират аутизма: 

- необичайна реакция към мирис, вкус, външен вид или усещане; 

- затруднено адаптиране към промените в рутината; 

- затруднено изразяване на желания чрез думи или движения; 

- неспособност да обсъждате собствените чувства или чувствата на другите; 

- неприемане на прояви на обич като прегръдки; 

- избягване на зрителен контакт и изразено предпочитание да остане сам.

4 мита за децата, родени със секцио
НОВИНИ
Автор Антония Михайлова

4 мита за децата, родени със секцио

Автор Антония Михайлова

Алтернативни мнения

Д-р Джеймс Финдън, преподавател по психология в Кралския колеж в Лондон, коментира констатациите на своите колеги така: 

„Важно е да се отбележи, че резултатите не предполагат, че цезаровото сечение причинява нарушения на неврологичното развитие. Има проучвания на братя и сестри, които показват, че няма причинно-следствена връзка между секциото и аутизма. Възможно е тази връзка да се дължи на генетичен фактор или фактор на околната среда, общ както за нарушенията на неврологичното развитие, така и за необходимостта от цезарово сечение.

Според Андрю Шанън пък - професор от Кралския колеж, необходимостта от цезарово сечение често е причинена от проблеми, които могат да повлияят на мозъчната функция, като например лоша функция на плацентата. Ето защо повечето операции се предписват само поради заплаха за живота на майката или детето.

Медицински показания, налагащи секцио: 

- усложнения по време на настоящата или предишна бременност; 

- детето е в позиция от долу нагоре; 

- детето е в странично (напречно) положение или постоянно го променя; 

- ниско разположена плацента; 

- сърдечно заболяване или диабет; 

- минал спонтанен аборт или загуба на дете; 

- очакване на двама или повече близнаци; 

- детето не расте, както трябва да расте в утробата; 

- тежка еклампсия или прееклампсия, което представлява риск, ако раждането се забави.