Автор
Антония Михайлова

5 качества, които децата наследяват само и единствено от мама

Не е тайна, че до голяма степен детето дължи външния си вид на родителите си - като се започне от цвета и типа коса, премине се през нюанса на очите, през ръста и се стигне до предразположеността към наднормено тегло. 

Има обаче признаци, които прескачат през едно поколение и могат да се предават от бабата и дядото на внуците. Например, именно последните са отговорни за левичарството. Не за тях обаче ни е думата сега. Тема на настоящата статия е именно прякото наследство и по-конкретно какви черти и характеристики може да наследи детето от своята майка. И не, не става въпрос само за външни белези.

Метаболитно ниво 

В нашето тяло има два вида мазнини, които диетолозите и лекарите обичат да класифицират като лоша и добра. Лошата – това е обикновената бяла мастна тъкан, която служи за съхранение на постъпващите в организма мазнини. Именно тя е виновна за развитието на затлъстяване и други заболявания. Бялата мазнина се наследява от бащата. А кафявата, която е отговорна за скоростта на метаболизма и поддържането на оптимално тегло, се предава на децата единствено от майката. Разбира се, не можете да разчитате само на гените за всичко. Какви точно мазнини ще натрупа детето, зависи и от храненето и начина на живот.

Способността да се наслаждавате на живота и да се фокусирате 

Ако майката е имала значително ниски нива на серотонин през целия си живот (невротрансмитер в мозъка, чиято липса води до депресия, тревожност, мании и т.н.) детето също ще има проблеми с неговия недостиг. Известен още като хормон на щастието, серотонинът отговаря за настроението и способността на човек да се фокусира върху детайлите. Проучването, доказало връзката между майката и детето по отношение на серотонина, е представено в научното и медицинско издание JAMA Psychiatry. Децата, чиито родители са имали ниски нива на серотонин, освен податливост към лошото настроение, могат да развият и хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието с възрастта. 

Стареене 

С какви темпове започва да остарява човек в зряла възраст зависи много от неговата майка. Въпросната зависимост се определя на клетъчно ниво. Тук роля играе наличието на натрупани увреждания в митохондриалната ДНК и гените, кодирани в нея. Детето ги получава от майка си при раждането си. По този начин, колкото повече мтДНК с мутации има в майката, толкова по-рано ще се появят сиви коси, мимически бръчки и т.н. при детето ѝ. Разбира се, и по този въпрос щетите могат да се натрупват през целия живот. Тук външни фактори - от състоянието на околната среда до нездравословното хранене, също може да подсили или съответно забави влиянието на клетките върху организма.

Промени в настроението

Майката е отговорна и за емоционалното състояние на детето. Структурната част на мозъка, наричана още кортиколимбична система, при момичетата често отразява тази на родителите им. Синовете рядко наследяват нещо подобно. Тази част от мозъка е отговорна за емоционалността, разстройствата на настроението и предразположеността към депресия. Изследването е представено в научното издание The Journal of Neuroscience.

Изненада: 5 характеристики, които децата наследяват от баба и дядо
МАМА И ДЕТЕ
Автор Антония Михайлова

Изненада: 5 характеристики, които децата наследяват от баба и дядо

Автор Антония Михайлова

Памет и податливост към Алцхаймер 

До неотдавна се твърдеше, че не един родител, а цели поколения са отговорни за предразположението към Алцхаймер. Бе необходимо да се анализира историята на семейството и броят на хората в него, които са страдали от подобно заболяване. Но последните проучвания, публикувани в Biological Psychiatry, показват, че генетичният риск зависи най-вече от... майката.

От нея децата могат да възприемат способността да запомнят информация, както и да развият предразположеност към Алцхаймер. Ето защо някои експерти съветват да се анализира медицинското досие на родителя от самото начало, за да се вземат превантивни мерки и да се предотврати появата на опасни заболявания.