Автор
Веселина Петрова

6 факта за животните, които не трябва да забравяте

Някои от животните изглеждат мили и безобидни, но трябва да бъдете бдителни. Защото има и такива истории...

Кучето няма да ви спаси. Всички сме чували сърцераздирателни истории за кучета, спасяващи стопаните си от сигурна смърт, но според изследователи от Университета на Западно Онтарио това е изключение от правилото. Повечето кучета не са достатъчно умни, за да подадат лапа за помощ. Още по-лошо, не им пука. По време на първия тест 12 собственици на кучета разхождат животните си около празно място. Има само един непознат и скрита камера. По пътя към мястото, предварително обсъдено с организаторите на експеримента, собственикът на кучето паднал и се престорил, че получава сърдечен удар. Какво прави кучето? Нищо - изчаква няколко минути собственикът да стане и след това започва да си върши работата. Изследователите смятат, че може би кучетата просто са се смутили от присъствието на непознатия, така че е проведен втори тест. Върху собственика, който бил сам с кучето в празна стая, внезапно паднала библиотека, притискайки го на пода. Собственикът на кучето моли животното да избяга и да извика за помощ, но животното просто стои и не прави нищо. Оказва се, че не е чак толкова добър приятел на човека..., пише LifeOnline. 

Слоновете ядат хора? През 2011 г. в Западен Бенгал, Индия, село е  обсадено от слонове, които нападат хората. По принцип слоновете там са свещени животни. Но веднъж властите направили изключение и позволили на ловците да убият слоница, отнела 17 човешки живота. Открили човешки останки в стомаха ѝ. Свидетели обаче твърдят, че слоницата е „полудяла“, когато видяла фермери да преследват уплашеното ѝ слонче. За съжаление случаят обаче не е изолиран. Установено е, че слоновете изравят мъртви хора и ги изяждат. Има още една тъжно история - тази на слона Чанг от зоопарка в Цюрих през 1956 г.  Животното било доста избухливо, но успяло да спечели любовта на едно от посетителките - Берта Уолт, която вярвала, че „всички животни са по-добри от хората“. Един ден тя влязла тайно при Чанк, когато се стъмнило, но той не оценил приятелската ѝ проява. Убил я и я изял. Зоопаркът решава да не го евтанизира, за него се застъпил Ханс Райтман - човекът, който се грижил за животното. Чанг обаче изял и него. 

Морските костенурки могат да изнасилват хора? Звучи налудничаво, но е факт.  По време на размножителния си период морските костенурки, които тежат до 180 кг, се промъкват към женските отзад, поставят лапите си на раменете им, приковават ги към морското дъно и правят секс с тях, а самият полов акт може да продължи 12 часа. Има поне два документирани случая на морски костенурки, които се опитват да атакуват хора (и при това мъже) със сексуални намерения. Веднъж това се случило в Австралия, на сушата – но мъжът успял да прогони костенурката. Вторият път всичко било доста по-опасно - във водата край бреговете на Хавайските острови един плувец бил завлечен на дъното. Успял да се спаси само защото да се отбранява с прясно уловен омар, което силно смутило костенурката мераклия. Има подобни случаи и на делфини към жени във водата. 

Хипопотамите са месоядни канибали? Някои тревопасни се хранят с месо от време на време, но почти никога не ядат представители на своя вид. Изключение правят хипопотамите, които през 2004 г. активно похапнали от себеподобните си. Има информации, че понякога хипопотамите ловуват добитък и дори убиват хора. Годишно те отнемат около 2900 човешки живота и не се срамуват да изядат своята „плячка“.

Сурикатите са убийци на деца? Любопитен факт е, че колонията на сурикатите се управлява от алфа двойка, мъжки и женска, които изискват пълно подчинение и наказват нарушителите с изгнание. Тези малки диктатори разпределят отговорностите и определят кой с кого може да се "среща". По принцип само алфа двойката има право да произвежда потомство. Ако някоя женска роди, алфа женската обикновено убива всички бебета едно по едно. 

Коалите могат да заразят хората с болести, предавани по полов път... 90% от тези сладки животни са заразени с хламидия и лесно предават болестта на хората. Става въпрос за вируса на C. Pneumonia. Предаването не става по полов път, разбира се, а чрез урината, затова е важно да се спазва хигиена. 

Черната аспида хапе спящи хора. Змиите се страхуват от хората много повече, отколкото хората от змиите. Черната аспида, която е най-голямата отровна змия в Австралия, с удоволствие хапе спящи хора. Учените са анализирали 27 документирани ухапвания от черна аспида. Повечето от тях са се случили, защото хората са решили да вдигнат змията във въздуха, но в 10 от случаите змията е нападнала неагресивни към нея хора. В седем от случаите жертвите са били в леглото. Най-неприятното е, че учените нямат представа защо тези змии хапят спящи хора.