Автор
Теодор Муховски

Могат да дремнат, но не и да споделят храната си: 10 странни факта за пилотите

Пилотирането на самолет е една от най-стресиращите професии в света. Пилотите трябва да вземат решения в сложни и непредсказуеми ситуации, в които всяка грешка може да има сериозни последици. 

За никого не е тайна, че работата на пилота е свързана с много отговорности и рискове. Предлагаме ви да научите някои факти за тази професия. 

Какво трябва да знаят пилотите? 

За да бъде полетът възможно най-безопасен, командирът на самолета е длъжен да следва определен план за действие преди излитане, по време на полета и след него. 

Пилотите на въздухоплавателни средства, както и останалите членове на екипажа, трябва да преминат задължително обучение по плуване. Защото в случай на аварийно кацане на вода те трябва бързо да евакуират пътниците и да могат да задържат тях и себе си на повърхността до пристигането на спасителните служби. 

Пилотите преминават редовно медицинско обучение, за да могат, при необходимост, бързо да оказват първа помощ. Те трябва също така да знаят как да работят с медицинското оборудване на борда на самолета. 

Преди всеки полет пилотите трябва да анализират правилно метеорологичните условия и да вземат решение за безопасността на полета. Те трябва да вземат под внимание скоростта и посоката на вятъра, видимостта и да предвидят възможните опасности. 

Лична безопасност на пилотите 

В допълнение към изпълнението на специфични и задължителни задачи, пилотите трябва да спазват и личната безопасност. Как точно правят това? 

Пилотите могат да подремнат. Те често спят по време на полет, но винаги на смени, за да се гарантира, че в пилотската кабина винаги има един буден. Това се прави, за да се гарантира безопасността на полета и да се избегнат евентуални грешки, дължащи се на умора. 

Не им е позволено да се хранят заедно. За да се избегне евентуално натравяне, на пилотите се сервира различна храна, която те не могат да споделят помежду си. 

Нито грам алкохол. На пилотите не се разрешава да консумират алкохолни напитки 12 часа преди полета, за да се елиминира възможността за наличие на алкохол в организма им по време на полета. 

Какво става, ако пилотът изгуби съзнание, поради липса на кислород? Хипоксията е рядко, но изключително опасно явление за пилотите и другите членове на екипажа на големи височини. За да се предотврати това, пилотската кабина е направена херметична с допълнителен запас от въздух. Освен това на борда е задължително да има кислородни маски или херметични каски. 

Още един факт за пилотите 

Пилотите на самолети бързо се адаптират към промените в часовите зони. Това се дължи на факта, че тяхното състояние се взема предвид при изготвянето на разписанията на полетите. Освен това те разполагат със специални методи за синхронизиране с местното време, когато летят през различни часови зони.

Бебе на борда: Стюардеси изродиха дете на 13 000 метра над земята
НОВИНИ
Автор Роси Кацарова

Бебе на борда: Стюардеси изродиха дете на 13 000 метра над земята

Автор Роси Кацарова