Автор
Евелин Попадийна

5 причини да опитате леден душ

Колкото и неприятно да звучи, студеният душ е нещо добро. Той действа като терапия и помага да се излекувате, да се възстановите след тежка тренировка и като цяло да се чувствате добре. Криотерапията използва излагане на ниски температури за охлаждане на тъканите на тялото по терапевтични причини:
- Студени душове, които включват понижаване на температурата на водата под 60 градуса;
- Студен спрей, използван за обезболяване на малка площ;
- Потапяне в студена вода или ледени бани;
- Локализирано приложение на лед за лечение на наранявания или специфични мускулни групи;
- Криотерапия, която излага тялото на много студени изпарения.

Ето основните ползи от студените душове:

Укрепване на имунитета
Преминаването от горещ към студен душ може да ви предпази от вируси. Шокът от студената вода стимулира кръвните клетки, които се борят с инфекциите. 

Борба с депресия
Клинично проучване доказва, че хората, които си взимат ежедневно студени душове в продължение на няколко месеца, съобщават за намаляване на симптомите на депресия. Студената вода намалява тревожността.

Подобрява кръвообращението
От студената вода тялото се натоварва и влиза в „решим на оцеляване“, за да поддържа основната си температура. По този начин то се стимулира да увеличи кръвообращението, така кръвта се преразпределя и доставя наситена с кислород кръв в областите, които трябва да се възстановят.

Забързва метаболизма
Опитвайки се да остане топло под студен душ, тялото изразходва енергия. Резултатът е – изгорени калории и бърз метаболизъм. В комбинация със здравословно хранене и тренировки можете да свалите килограми доста бързо.

Борба с болките в мускулите
При студени температури кръвоносните съдове се стягат. Кръвта се обогатява с кислород и хранителни вещества, при загряване на тялото, кръвоносните съдове се разширяват, връщайки тази кръв обратно в тъканите.


Студените душове са изключително полезни за организма. А вие бихте ли опитали?

Летният наръчник за грижа за кожата, който ще ви спести време и усилия
ПО ЖЕНСКИ
Автор Ева Григорова

Летният наръчник за грижа за кожата, който ще ви спести време и усилия

Автор Ева Григорова