Автор
Теодор Муховски

8 китайски тайни за почистване на дома, които трябва да усвоите

Жителите на Китай си имат свои собствени правила за подреждане на дома и поддържане на чистотата в него. Време е да разберете кои съвети за почистване на китайските домакини могат да ви бъдат доста полезни. 

Паста за зъби - основният помощник в борбата с плаката и ръждата 

Абсолютно всеки собственик на керамични вани и мивки се сблъсква с петна от ръжда и ужасна плака. Но често пъти вместо обичайните химически средства, пастата за зъби или прахът за пране могат да бъдат не по-малко ефективни. Те съдържат отлични абразивни вещества, които помагат в борбата с неприятната мръсотия. 

Нанесете малко количество от "народното средство" върху стара четка и внимателно преминете по елементите, които се нуждаят от почистване, включително и по крановете. Не търкайте прекалено силно, за да не надраскате хромираната повърхност! 

Капронов чорап вместо моп 

Китайските домакинства предпочитат да премахват праха по повърхността не с помощта на обичайните ни кърпи от микрофибър или мопове, а... с капронови чорапи! Всъщност няма защо да се учудваме. Цялата тайна се крие в правилото за привличане. 

Факт е, че капронът натрупва статично електричество и благодарение на това привлича към себе си най-малките частици мръсотия. За да улеснят почистването на всяко кътче, китайците често навличат чорапите върху мопа и лесно събират паяжините на труднодостъпните места. 

Портокаловите кори са основният враг на лошата миризма в микровълновите печки 

Домакините редовно изключват микровълновите печки и ги измиват старателно. Но когато времето за почистване е ограничено, те използват по-прост метод. Минават с влажна кърпа по стените, избърсват всичко досущ, а след това поставят портокалова кора върху стъклена тава и пускат микровълновата фурна за 60 секунди. 

Докато се нагрява, кората започва да отделя приятни ароматни масла, като по този начин неутрализира неприятните миризми. 

Белина против мухъл 

Доста често силиконовият уплътнител, който се използва за обработка на фугата между банята и стената, започва да "цъфти". От влагата върху него от време на време се появяват мухъл и мръсотия, които са доста трудни за отстраняване. Но дори и за тази сметка китайските жени си имат своя проста и бюджетна мушама. 

Силиконовият восък може лесно да се почисти с хартиени кърпи, напоени с белина или препарат за премахване на петна. Поставете ги върху местата на замърсяване и след това изплакнете обилно с течаща вода. 

Сешоар и фолио срещу мазнини 

Китайците могат да премахнат упорити петна от мазнина за един или два пъти благодарение на специални почистващи препарати, хранително фолио и сешоар. За целта трябва да нанесете химикала върху замърсяването, да го покриете и да започнете да го нагрявате в продължение на две минути. Благодарение на ефективните състави и високата температура мазнините се окисляват и унищожават без следа. 

Чай вместо политура за дърво 

За да почистите дървените повърхности и да им придадете блясък, ще ви помогне силно сварен чай. Накиснете в него кърпа и добре изтъркайте мебелите си. Танините, съдържащи се в чаените листа, могат да променят цвета на петната и драскотините, както и да придадат приятен аромат. Основното нещо е да използвате само меки тъкани за третиране! 

Лук срещу ивици 

Перфектно чисти прозорци без ивици - това е реално! Всичко, което трябва да направите, е да се снабдите с лук и влажна кърпа. Разрежете го наполовина и минете през стъклата на прозорците. След това, без да оставяте сока от лука да изсъхне, веднага полирайте повърхността с кърпа. Понякога домакините заместват парцалите с вестник. Благодарение на твърдата си структура те не оставят след себе си прах и власинки. 

Балсам срещу прах 

В състава на ароматните балсами за пране се съдържат омекотяващи компоненти, които не позволяват на праха да се утаи по повърхността. За да избегнете статичното (и честото) полепване на прах, пригответе воден разтвор с няколко капки балсам и избършете добре повърхностите с него.

5 лесни трика, с които банята ще ухае омайващо
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

5 лесни трика, с които банята ще ухае омайващо

Автор Теодор Муховски