Автор
Веселина Петрова

Мисията е невъзможна: Хари и Уилям не успяха да загърбят миналото, дори и заради Чарлз

Явно отношенията между принц Хари и принц Уилям няма да получат положителна развръзка. Дори новината за онкологичното заболяване на баща им - крал Чарлз Трети, не можа да събере братята, писаха световните информационни агенции. 

Разбрал за тежката диагноза на баща си, Хари пропътува над 8000 км, за да се види с него. Получи едва 45 минути в "Кларънс хаус". Но не се видя с Уилям, а коментатори пишат, че Уилям не е пожелал. 24 часа след като кацна във Великобритания и спа в хотел, Хари отново се появи на летище "Хийтроу". За да хване полет за дома, Калифорния. 

Уилям пък се върна към обществените си задължения за първи път, откакто съпругата му Катрин бе приета в лондонска болница за коремна операция. 

View post on Instagram
 

Явно разстоянието между двамата братя става все по-голямо и няма връщане назад. Хари винаги ще остане "резервен" вариант за брат си, трона и държавата. И макар че Чарлз прави опити да стопли отношенията, те никога няма да бъдат като в щастливите, нормални семейства. 

Естествено под повърхността стоят доста скелети. Смъртта на майка им, фактът, че Уилям винаги е бил третиран като по-важен за короната, а Хари винаги е бил "лошият", бунтарят, проблемите с травмата, тъгата, правилата, Камила...

View post on Instagram
 

Хари разказа за доста от нещата, които са тровили душата му през годините, в своята книга "Резервен". Със сигурност и двамата братя таят доста болка, може би и неразбиране. Но дали ще имат силата да простят и да започнат на чисто? Едва ли. Поне засега. 

Те забравиха временно за неразбирателството си, за да присъстват на погребението на дядо си принц Филип в замъка Уиндзор през 2021 г. Уилям и Хари не вървяха рамо до рамо зад ковчега, но бяха заснети да разговарят и да се разхождат заедно след службата. През септември 2022 г. братята вървяха рамо до рамо зад ковчега на баба си кралица Елизабет Втора. По-късно Уилям каза, че това е предизвикало спомени за погребението на принцеса Даяна през 1997 г. Хари пътува до Великобритания за коронацията на баща си в Уестминстърското абатство през май миналата година. Той обаче не стоеше до Уилям, а два реда зад брат си.

Хари наруши традицията на кралското семейство да не участва в съдебни спорове, като подаде няколко иска срещу новинарските медии за хакване на телефона му и други нарушения на неприкосновеността на личния живот. Той твърди, че Чарлз е дал нареждане на дворцови служители да му наредят да се откаже от съдебните си дела, тъй като това е вредно за семейството. И че през 2020 г. Уилям тайно е уредил собствените си искове за хакерство срещу изданията на Рупърт Мърдок срещу "огромна сума пари". 

Откакто се оттеглиха като работещи кралски особи и се преместиха в Калифорния, принц Хари и съпругата му Меган отправят публични обвинения и оплаквания срещу монархията и членовете на кралското семейство. Това, разбира се, не помага на отношенията в семейството.