Автор
Веселина Петрова

Учен изчисли кога и как е най-добре да предложите брак на половинката си

Д-р Том Крофорд, математик от Оксфордския университет, вярва, че неговият метод може да увеличи шансовете на мъжете да получат заветното "да". Неговата формула, базирана на проучване, проведено сред 2000 души, изчислява „оценка на предложението“ (S) от 1 до 100, като 100 е възможно най-близо до „да“. 

Д-р Крофорд съветва да направите предложението по време на романтична вечеря у дома, като отчита няколко променливи величини. Формулата му за успех се основава на четири ключови фактора - времето на хранене (М), времето на предложението (Т), степента на планиране (Р) и цената на годежния пръстен (С). 

Петата бонусна променлива (В) се оценява между 50 и 25 точки въз основа на редица евентуални събития, които могат да се случат по време на романтичната вечер. Магическата формула изглежда така: S = B + 5(T+M)/2 + 5(C+P) 

Д-р Крофорд препоръчва вечерята да започне точно в 20:06 ч. Предложението за брак задължително се прави след основното ястие, но преди десерта. Оптималната сума, която трябва да похарчите за годежен пръстен, е две и половина месечни заплати, а предложението трябва да се планира от 68 дни, казва още специалистът.

Хората, които се надяват „да има сделка“, могат да увеличат шансовете си за успех, като произнесат прочувствена реч (+8 бонус точки), създадат романтична обстановка с осветление и цветя (+7 бонус точки) и пуснат хубава музика (+5 бонус точки). Но трябва да избягват да проверяват телефона си (-20 бонус точки), да пускат телевизора за фон (-14 бонус точки), да прегорят храната (-10 бонус точки) и да имат деца в къщата (-6 бонус точки).