Автор
Веселина Петрова

Какво се случва с държавата ни: Силикони, купони за милиони и хартиени закони

Помните ли Милен Цветков? Да, същият Милен Цветков, който един младеж удари на червено, на кръстовището... Този младеж днес си живее добре. А Милен го няма. Имаше разследване, проверки, експертизи. Е едни някак смешни, дори карикатурни ескизи. На ситуацията. 

Но тя, ситуацията, продължава да се повтаря някак притеснително. И тези хора, които законът трябва да преследва с най-голяма сериозност и тежест, се явяват по телевизорите и обясняват как видиш ли точно в този момент, когато полицията ги е спряла, те не били взели нищо. А в другите моменти? Те за нормалност ли се приемат? 

Не разбирам. Искаме да предпазим децата си. Искаме да им покажем, че не е ок за тях да вземат наркотици. Още по-малко ок пък е да пият или да вземат забранени субстанции и да се качат на автомобил. И в същото време позволяваме някакви дами с неизяснени професии, които размятат пачки в клиповете си и карат безбожно скъпи коли, да ни обясняват, че са жертва. В моя телевизор ли е повредата или обществото ни съвсем е забравило за смисъла на ценностите? 

Една Мис Силикон пък фучи из центъра на София и се фука пред последователите си в социалните мрежи. Бдителни хора забелязват, че на стъклото има стикер на НС, писа Нова тв, т.е. че колата най-вероятно е държавна собственост... А от полицията съобщават, че се били самосезирали и сега текат проверки. Проверките вероятно ще продължат с месеци и когато всички загубят интерес, ще бъдат приключени. Вероятно тези прекрасни дами имат своя "гръб" от известни господа, които им осигуряват закрила и законът не стига до тях. Иначе не мога да си обясня тяхното поведение. 

В нормалните държави всичко се случва по бързата процедура. Вземат ти книжката, колата и те осъждат - или на обществено-полезен труд или да излежиш в затвора провинението си. А законът е много по-строг точно към известните личности - първо, защото те дават пример на поколението, което расте, и второ - защото така се дава да се разбере, че няма да има изключения - законът е за всички. 

У нас известните личности сякаш живеят в паралелна вселена. В техните заведения всичко е позволено, те са над закона, те не се притесняват да се държат нагло и да се "шегуват" с нарушаването на закона. Парите, които получават под формата на букети вероятно не се декларират. 

Силикони, купони за милиони и хартиени закони. Това е положението. А едни хора се опитват да отгледат деца, да възпитат свястно поколение, поколение, което има ценности, което чете, развива се, мечтае - но не за бързи коли и букети от пачки, а за дом, професия, научни открития. 

И не, не е нормално това, което се случва. И не искам да бъде. Искам всеки, дръзнал да наруши закона, да си получи заслуженото наказание. Защото така трябва. Защото това ни определя като общество. Като държава. И ни дава усещането за сигурност, развитие и добро бъдеще. Законите трябва да се спазват, а не да съществуват само на хартия.