Автор
Антония Михайлова

Бъди психолог на себе си: 20 въпроса, които ще ти помогнат да разгадаеш мистерията на своята личност

Писателката и автор на книгата „100 начина да промените живота си“ Лариса Парфентиева разкрива кои въпроси ще ви помогнат да разберете какво е наистина важно за вас, от какво сте бягали цял живот и къде живеят вашите истински мечти. Задайте си ги, вслушайте се в себе си, променете живота си! 

1. Ако можех да оставя само един спомен през целия си живот, какъв би бил той? 

Задавайки си този въпрос, в съзнанието ни кристализира това, което може да се нарече най-важното в живота ни. Хората, които си отговарят на този въпрос, изведнъж осъзнават какви са били най-важните моменти в живота им - времето, прекарано със семейството, моментите, свързани с любимо хоби или пътуване и т.н.

2. Ако животът ми беше филм, как бих искал да го продължа? 

"Един ден моят приятел видя този въпрос, написан на замъглено стъкло и това промени живота му. След него той напусна нелюбимата си работа и реши да посвети цялото си време на хобито си, което го превърна в един от най-известните хора в града", споделя авторката.

3. Какво бих направил, ако знаех със сигурност, че ще успея? 

Основният въпрос, който трябва да си зададете. Показва какво точно бихте направили, ако нямахте страхове, извинения и други нелепи причини да не живеете живота, който искате. 

4. Какво да не ми е наред? 

Будисткият монах Тик Нат Хан веднъж сподели, че ние твърде често си задаваме въпроса: „Какво не е наред?“, концентрирайки се върху негативното. Животът ни би бил много по-щастлив и по-жив, ако си казваме: „Какво да не ми е наред, щом съм здрав и имам всичко, за да се чувствам жив“. Тези думи ни позволяват да бъдем благодарни поне за това, че се събудихме тази сутрин, за разлика от 160-те хиляди души, които днес не отвориха очи.

5. С какви постижения се гордея? 

Направете списък с неща, с които можете да се гордеете. Можете да добавите дори на Можете да добавите дори на пръв поглед незначителни неща, като готварски курсове. Когато видите причините си за гордост на хартия, нивото на вашето самочувствие ще скочи.

6. Какво според мен не са ми дали моите родители?

Задавайки си този въпрос, ще видите към какво ще се стремите през целия си живот. Ако вярвате, че не сте били обичани като дете, тогава през целия си живот ще тичате след други хора, опитвайки се да получите любов от тях.  

7. Как родителите ми не трябваше да се държат с мен? 

Отговаряйки си на този въпрос, ще видите ситуации, от които ще бягате до края на живота си. За да онагледи случая, авторката дава пример с приятелка, чиято майка е проявявала прекомерна загриженост към нея. В резултат на това днес тя възприема дори обикновените грижи за себе си като свръхзащита и излиза извън релси.

8. Кои са трите основни грешки в живота ми, които не искам да повтарям? 

Казват, че грешките се делят на два вида: 1) тези, които те учат на нещо и 2) моите любими. Помислете коя „любима грешка“ повтаряте най-често в живота си и се опитайте да я избягвате.

9. Най-доброто ми решение през последните пет години е...

Авторката разказва са случай отпреди пет години, когато решава да се откаже от красивия си живот в телевизията, за да се отдаде на мечтата си да стане писател. Опаковах нещата си и заминах за родния си град Уфа. Вече издадох две книги, които станаха бестселъри. Най-доброто решение в живота ми е да повярвам на тихия глас на сърцето си и да го следвам. А вашето най-смело решение?

10. Готов съм да се откажа в полза на мечтата си... 

Ако искате да постигнете нещо, ще трябва да пожертвате нещо. Казват, че дисциплината е способността да правиш това, което наистина не искаш, за да получиш това, което наистина искаш. И така, какво сте готови да пожелтвате? 

11. Кои са моите безплатни източници на вдъхновение? 

В съвременния материале свят се смята, че колкото по-висока е цената за нещо, толкова по-хубаво е то. Но най-съкровените и истински неща си остават безплатни - разходка на чист въздух, уединение в планината, прегръдки с любими хора, смях и усмивки, хубави книги (е, чак безплатни не, но пък с много по-висока стойност от това, което им плащате).

12. Представете си, че има метър за самооценка. Какви действия повишават нивото на измервателния уред за самооценка? 

Странно, но факт - много често самочувствието ни зависи от конкретни действия. Когато правим това, което обичаме; когато предизвикваме себе си; когато се грижим за себе си, всичко това повишава нивото на любов към себе си. Какво трябва да направите, за да се чувствате добре? 

13. Кои хора ме изпълват с позитивна енергия и кои ме изтощават?

Трябва да признаем, че няма добри и лоши хора. Има такива, чието присъствие ни прави по-силни и ни изпълва с добра енергия. А има и такива, чието присъствие ни унищожава. Кой от вашето обкръжение принадлежи към първата категория и кой към втората? Стойте по-далеч от последните.

14. На кого завиждам? 

Опитайте се да си направите списък с хора, на които завиждате. Завистта е интересно чувство, което най-често показва подсъзнателно желание да имаш същото като обекта на завист. Завистта категорично трябва да се трансформира в градивна емоция, за да разберем какво искаме. В противен случай това негативно чувство е разяждащо и самоунищожително.

15. Какво ме дразни в другите хора? 

Това, което виждаме в другите хора, е наше. Това, което другите хора виждат в нас, е тяхно. Така че най-простият списък, за да откриете слабостите си, е да разберете какво ви дразни в другите хора.

16. Кой от любимите си хора бихте искали да видите до леглото си, когато умрете? 

Веднъж бях поразена от въпрос на известния бизнес мислител Ицхак Адизес, който гледа как майка му умира в болнично си легло. Тогава той се запита: „Кого бих искал да видя до леглото си на смъртния си одър? Защо не се отърва от онези хора, които не искам до леглото си, когато умра, точно сега?“ Просто помислете за това.

Искате да ви забележат? Последвайте съветите на психолога!
НОВИНИ
Автор Астролог - Ивелина Пенчева

Искате да ви забележат? Последвайте съветите на психолога!

Автор Астролог - Ивелина Пенчева

17. В кои моменти в мен се появява желанието да приличам на някого, отколкото да бъда себе си?

Понякога се показваме с цялата си естествена същност пред другите, но друг път се представяме такива, каквито в действителност не сме. За да онагледи думите си, авторката припомня следната ситуация: "Спомняте ли си как преди 8 март в Москва се появи стартъп, където хитри момчета донесоха стотици рози и чанти на модни марки, с които можете да се снимате срещу определена сума пари? И тогава в социалните мрежи започнаха да се появяват кадри като "Моят любим ми подари 101 рози. Обичам го." А в действителност такъв не съществува. Момчетата със сигурност направиха добри пари от желанието на въпросните дами да изглеждат обичани, без да са такива в действителност. Отговорете честно на въпроса: имам ли такива моменти?"

18. За какво най-много ще съжалявам на стари години? 

Всяка година по света се съставят рейтинги на съжаленията. Възрастните хора се питат: „За какво съжалявате най-много?“ В целия свят тези оценки са почти винаги еднакви. Най-вече хората съжаляват, че цял живот са работили на работа, която не са харесвали, живели са с хора, които не са харесвали, пътували са малко и не са се грижили за здравето си. За какво ще съжаляваш на стари години? 

19. Опишете живота си до днес с 6-9 думи!

Като част от моя курс по писане винаги моля участниците да напишат произведение, свързано с историята, разказана от Ърнест Хемингуей, разказва Парфентиева в книгата си. Един ден писателят се обзаложил, че ще напише история от шест думи, която ще разплаче хората. След като го прави, историята му се превръща в шедьовър. Тя звучи така: „Продават се детски обувчици. Неносени.” (For sale: baby shoes, never used). Моите ученици написаха толкова остроумни и тъжни неща: „Наистина ли намерих себе си? Писане. Аз съм само на 37“, „Тя вярваше, че може. Ето защо успя“. Как изглежда животът ти днес, описан само с 6-9 думи? 

20. Какво означава да съм щастлив? 

Отговорете си сами на този въпрос. Без заобиколки.