Автор
Елена Ангелова

Полезни съвети за мама и бебе: Как се променя самочувствието на бременната жена

Какво помага срещу токсикозата на бременните, вреден ли е ултразвукът за плода? Зададохме тези въпроси за здравето на бъдещите майки и бебетата им на акушер-гинеколога, началник на приемното отделение на клинична болница Наталия Цалко.

— Когато говорим за здравето по време на бременност, всички лекари предписват фолиева киселина на жените, за да предпазят детето. Защо бъдещите майки се нуждаят от фолиева киселина по време на бременност?

— Фолиевата киселина (В9, фолат) е любимият витамин на всички акушер-гинеколози. Важен е за предотвратяване на генетични дефекти при бебето, по-специално срещу дефект на невралната тръба.

Как да приемате и колко фолиева киселина да пиете по време на бременност?

Бременните започват да приемат витамина 2-3 месеца преди очакваната бременност или веднага след като разберат за зачеването. Лекарят може да предпише обичайните 400 mg/ден фолиева киселина, а понякога и фармацевтично лекарство, като всяка таблетка съдържа 5 mcg от активното вещество. Може да се препоръча лекарството с добавен йоден компонент, обикновена фолиева киселина или "Фолацин".

Фолиевата киселина много трудно насища организма. Витаминът се съдържа в храни, които не са много полезни по време на бременност в големи количества – фъстъци, свински черен дроб, боб, леща и други. Не се тревожете, ако вашият лекар ви предпише високи дози фолиева киселина: ако се приема правилно, не можете да я предозирате.

— Вреден ли е ултразвукът по време на бременност за жената и плода?

— Ултразвукът вече е на повече от 50 години — представете си колко нови поколения ултразвукови машини са се появили през това време и колко бебета са се родили. "Аз и моите колеги не сме видели нито едно усложнение от ултразвук нито при дете, нито при възрастен", казва д-р Наталия Цалко.

- Честият ултразвук: вреден ли е, или не?

- Докато бебето в утробата навърши 15-20 седмици, можете да го наблюдавате само чрез ултразвук. Има патологии и нозологии, при които прегледите се извършват два до три пъти на ден. И никога нищо лошо не се случва. Отивайте на ултразвук с увереност. Приемете прегледа като среща със собственото си дете: ще видите как то се движи, как се мие, как се търка в плацентата.

- Как жените разбират, че имат токсикоза? И как да облекчат токсикозата по време на бременността?

— Токсикозата е показател за добри хормонални нива и това, че бременността се развива и че всичко е наред. Токсикозата се появява сутрин и през нощта. Преминава с образуването на плацентата, която отделя своите ендогенни хормони.

"На 16-18 седмица от бременността токсикозата обикновено изчезва. В моята практика имам един единствен случай на пациентка с токсикоза до раждането. Необходимо да се справите с това неприятно състояние в зависимост от причината за него. Моля, не бъркайте токсикозата с анемията", допълва лекарят.

Източник: mamako.ru