Автор
Елена Ангелова

Най-подходящите и най-полезни игри за бебетата до 3 месеца

Веднага след раждането си бебето започва да опознава света. То трябва да се развива, да се учи много. Най-добрият помощник в това важно за него училище е играта.

Още през първата година от живота, започвайки от първия месец, родителите могат да направят забавленията за бебето си много разнообразни и полезни.

Има няколко правила

Те ще ви помогнат да направите игрите и образователните дейности интересни и полезни за мъничето. Изберете най-подходящото време за заниманията - когато бебето се е наспало, когато е нахранено и е в добро настроение.

Действайте постепенно: започнете с игри само за няколко минути, играйте за кратко време като постепенно увеличавате времето на игровите сесии.

Наблюдавайте реакцията на вашето бебе: ако не харесва играта, по-добре е да изберете някакво друго занимание. Намерете правилното забавление, то трябва да е подходящо за възрастта на кърмачето и да му помага да усвоява нови умения.

Игри за бебета до три месеца: Развитие на сетивните им органи

Наблюдение. След раждането зрението на бебето постепенно става все по-ясно в продължение на няколко месеца. Дори едномесечното новородено кърмаче проявява интерес да гледа различни предмети. Добре е те да са достатъчно големи и не прекалено ярки. От самото му раждане ги покажете на бебето си, нека ги докосне. Например, можете да използвате балон. Завържете го отстрани на креватчето на едномесечното бебе, за да може да наблюдава движенията на топката и да си играе с нея.

Докосване. В първите месеци след раждането бебето се опитва да докосне всичко, което може да достигне. За да се развие правилно тактилното възприятие и двигателните му умения след раждането, трябва да давате на детето да докосва предмети с различни повърхности: меки и твърди, гладки и грапави - това ще го занимава за дълго време. Прокарайте пръсти по повърхността на предмета и го назовете, обяснете му какво представлява.

Слушане. Играта със звуци помага за развитието слуха на мъничето още с раждането. За развитието му е правилно да използвате дрънкалки, звънчета, предмети, по които можете да чукате и да играете. Когато играете с дрънкалки или звънчета, първо покажете на бебето откъде идва звукът. Когато се научи да намира източника на звука с очите си, „скрийте“ го - тихо звънете или дрънкайте отдясно или отляво, за да може детето да разбере откъде идва звукът.

Хвалете го, докато си играе, показвайте радостта си всеки път, когато успее. Новородените много харесват прости песнички и детски стихчета: гласът на майка им ги успокоява.

В първите месеци след раждането заниманията с бебето се състоят основно в привличане и поддържане на вниманието му: говорете му повече - особено на бебето, което е будно за много кратко време. Усмихвайте се по-често, опитайте се да позволите на бебето да види лицето ви. Вземете бебето си на ръце, носете го из стаята, назовавайте различните предмети в помещението - това е полезно за неговото развитие. Галете ръцете и краката, гърба и главата на бебето: това са важни за него тактилни усещания.

От раждането до три месеца не се изискват прекалено много различни игри. През по-голямата част от времето новороденото и бебето на 1-3 месеца спи, така че е особено важно да общувате и да се ангажирате с него, да го забавлявате в моментите, когато е будно и спокойно.

Източник: similac.ru