Автор
Елена Ангелова

Как стресът по време на бременността се отразява на вашето бебе

По време на вътрематочното развитие плодът е много чувствителен и уязвим.

Неблагоприятните външни въздействия могат да повлияят на структурата и функциите на органите и психиката на бебето. Един от факторите, които могат да повлияят на плода, е стресът на майката. Нека разберем повече за това.

Защо стресът по време на бременност се отразява на състоянието на плода?

Стресът е нормална адаптивна реакция на организма в отговор на външни обстоятелства и дразнители. Стресът е предназначен да помогне на тялото да се адаптира към промените, които нарушават стабилното му състояние.

Ето какви могат да бъдат факторите на стреса:

- физически (например студ, пожар, нараняване);

- химически (отрови, киселини и др.);

- биологични (бактерии, вируси);

- психологически (трагично събитие в живота, претоварване в работата, притеснения относно родителството).

В тялото на бременната жена настъпват физиологични промени и хормонални колебания, поради което организмът по-трудно понася стресовите ситуации и по-бавно се адаптира към тях. Стресът води до повишаване на хормоните на стреса в кръвта на бременната жена – кортизол, адреналин, норепинефрин.

В отговор на стреса надбъбречната жлеза на майката произвежда хормона кортизол. Кортизолът може да премине през плацентата до плода, който обикновено има ниски нива на този хормон. Допълнителното количество кортизол може да причини нарушаване на развитието на нервната система на ембриона и в по-късните етапи да повлияе негативно на съзряването на плода.

Също така, по време на стресова реакция, се освобождават катехоламините адреналин и норепинефрин. Докато нивата на кортизол се увеличават постепенно по време на стрес, катехоламините се произвеждат незабавно и във висока концентрация. Те не могат да проникнат през кръвно-плацентарната бариера на плода, но високата им концентрация в кръвта на майката причинява вазоконстрикция в плацентата. Поради спазъм на плацентните съдове, на плода му липсват кислород и хранителни вещества. При дългосрочно влошаване на кръвообращението в плацентата плодът „включва“ енергоспестяващ режим – тоест, започва да изразходва собствените си ресурси.

Ефекти от стреса по време на бременност върху здравето на бебето

Стресът в ранните етапи на бременността може да доведе до спонтанен аборт. А в по-напреднала бременност стресът увеличава вероятността от преждевременно раждане. Новороденото може да има ниско телесно тегло, което увеличава риска от развитие на различни заболявания на детето в бъдеще.

Стресът при бременна жена може да промени функционирането на надбъбречните жлези на бебето. Надбъбречните жлези са най-важният ендокринен орган, те регулират метаболизма, кръвното налягане и имунната реактивност. Ето защо, поради стреса на мама, бебето може да бъде предразположено към развитие в бъдеще на такива хронични възпалителни патологии като бронхиална астма, алергични и автоимунни заболявания. И още - заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, като хипертония, хиперлипидемия, хронична болка в гърба, мигрена, захарен диабет тип II.

Освобождаването на катехоламини и вазоконстрикцията в плацентата засилват рефлекса стрес-глад у плода. Това създава предпоставки за формиране в бъдеще на повишена консумация на храна с освобождаване на катехоламини, т. нар. реакция на “stress eating”. Стресът при бременната жена може да има пагубен ефект върху психичното здраве на детето.

С какви психични последствия се сблъскват майката и бебето?

Връзката между майката и детето е неразривна, така че бебето усеща лошото емоционално състояние на майката. На жените, които са подложени на стрес по време на бременността, понякога им е по-трудно да взаимодействат с новороденото си бебе. Много изследователи отбелязват връзката между стреса при бременна жена и умственото развитие на детето.

Установено е, че повишеното ниво на кортизол в края на третия триместър на бременността е свързано с ниско ниво на психомоторно развитие на бебето на възраст 3-8 месеца, както и с високо ниво на тревожност и страх при децата. В по-напреднала възраст такива деца могат да имат трудности с адаптацията и ученето, може да имат забавено развитие на речта, високи нива на тревожност и раздразнителност, дефицит на вниманието и хиперактивност.

Как бъдещите майки да избегнат последиците от стреса?

Стресът не може да бъде напълно избегнат. Но можете да помогнете на тялото си да се адаптира по-лесно към него с помощта на правилно хранене, добър сън, прекарване на време на открито, физическа активност. За да получите необходимото количество хранителни вещества, по време на бременност се препоръчва да се храните 3-4 пъти на ден и да включвате в менюто си зеленчуци, плодове с високо съдържание на антиоксиданти и витамин С, зърнени храни, нискомаслени млечни продукти и протеини (месо, птици, морски дарове, бобови, грах) , яйца, соеви продукти, ядки, семена. В същото време трябва да намалите консумацията на мазни, пикантни и пушени храни.

Дневният режим на бременната трябва да е структуриран така, че жената да се чувства максимално комфортно. На първо място, това се отнася за нощния сън, който трябва да продължава най-малко 8 часа.

Започвайки от втория триместър, трябва да се стремите към обща продължителност на съня от най-малко 9 часа на ден, включително епизод на почивка през деня. По всяко време на годината се препоръчват редовни, неуморителни разходки по 1-1,30 часа дневно и по възможност преди сън. По-добре е да се отдалечите от шумните улици и кръстовища, като предпочитате парковете и площадите. Положителният ефект от дозираната физическа активност върху състоянието на бременната жена е безспорен.

Много е важно обаче натоварванията да са систематични. Тялото възприема нередовните натоварвания като стрес. Ако се чувствате добре и нямате противопоказания, трябва да правите упражнения 2-3 пъти седмично. Повечето бременни жени са подходящи за ходене, плуване, йога и специални курсове по физическо възпитание за бременни, които могат да се провеждат във фитнеса или у дома. И разбира се, роднините трябва да осигурят психологическа подкрепа на бъдещата майка и да я предпазват от ненужни притеснения.

Знайте, че този текст е само с информационна цел и не може да замени консултацията ви със специалист.

Източник: similac.ru