Автор
Елена Ангелова

Как дисфункцията на щитовидната жлеза пречи на жената да забременее

Ендокринните органи и клетки в тялото образуват единна система, в която всичко е взаимосвързано. Ако нормалното функциониране на една от връзките ѝ бъде нарушено, другите компоненти в тази система със сигурност също ще пострадат.

Това се отнася преди всичко за състоянието на щитовидната жлеза и на яйчниците. Много тясната връзка между функционирането на тези две ендокринни жлези не ни позволява да ги разглеждаме поотделно. Отдавна е доказано, че при неправилно функциониране на щитовидната жлеза (както при хипотиреоидизъм, така и при тиреотоксикоза) функционирането на почти всички органи и тъкани в тялото, включително репродуктивната система на жената, страдат.

Хормоните на щитовидната жлеза с право се наричат ​​„субстратите на живота“, тъй като практически няма жизнени процеси, в които те да не участват. В случая ще говорим за връзката между хормоните на щитовидната жлеза и функционирането на женските полови жлези. Вижте как влияят тиреоидните хормони върху репродуктивната система.

Някои убедителни факти

За да разберете колко важна е щитовидната жлеза за здравето на жените, помислете върху тези няколко доказани факта:

- всяка дисфункция на щитовидната жлеза, дори в субклинични и латентни форми, може да причини ановулация, различни менструални дисфункции, безплодие, както първично, така и вторично, повтарящ се спонтанен аборт, спонтанен аборт и преждевременно раждане;

- хипотиреоидизмът при момичета в пубертета често е придружен от забавено сексуално развитие, аменорея и различни менструални нередности;

- повишеното производство на хормони на щитовидната жлеза се комбинира с различни дисхормонални и хиперпластични процеси в гениталните органи (миома на матката, поликистозни яйчници, мастопатия, ендометриоза, ендометриална хиперплазия и маточно кървене).

Точно както щитовидната жлеза влияе върху репродуктивните органи, така и те от своя страна оказват влияние върху щитовидната жлеза. Лесно е да се провери това. Достатъчно е да запомните как се променя функцията на щитовидната ви жлеза по време на бременност, кърмене и наличието на различни дисхормонални заболявания на половата система.

Общи регулаторни механизми

Щитовидната жлеза произвежда тиреоидни хормони (тироксин и трийодтиронин), които засягат повечето клетки в тялото, както и калцитонин - хормонът на калциевата хомеостаза. Но синтезът на тези хормони е под строг контрол на висшите нива на невроендокринната система – хипофизата, хипоталамуса и кората на главния мозък. Регулирането на функцията на яйчниците става по подобен начин.

Мозъчната кора изпраща нервни сигнали до хипоталамуса за състоянието на хормоналната хомеостаза, която реагира чрез производство на освобождаващи фактори (либерини, които стимулират хипофизната жлеза и статини, които я инхибират) и трансформира нервния импулс в хормонален отговор. Тиротропин-освобождаващият фактор кара хипофизната жлеза да произвежда тироид-стимулиращ хормон (TSH), а гонадотропин-освобождаващият фактор причинява фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Тези хормони се изпращат до местоназначението си (щитовидната жлеза за TSH и яйчниците - за FSH и LH) и така активират образуването на тироидни и полови хормони.

В светлината на последните научни изследвания е доказано, че рецепторите за тропни хормони в щитовидната жлеза и половите жлези са много сходни по структура, а самите хормони не се различават много един от друг. Това доказва съвместния им произход от същият субстрат, което обуславя и тясната им връзка.

Как действа щитовидната жлеза върху яйчниците?

Има две нива на влияние на тиреоидните хормони върху процесите в яйчниците. Първият е универсален, т.е. Т3 и Т4 имат същия ефект върху клетките на половите жлези, както и върху другите органи - стимулират клетъчния растеж и диференциация, имат репаративни способности, регулират енергията и всички метаболитни процеси в клетката.

Второто влияние е открито съвсем наскоро и е специфично за половите жлези. Яйчниците на повърхността си имат специфични рецепторни молекули не само за тироксин и трийодтиронин, но и за тиреостимулиращия хипофизен хормон.

По този начин се регулират процесите на узряване на яйцеклетките, растежа на доминантните фоликули, способността за оплождане на яйцеклетките. Синтезът на естрогенни хормони и прогестерон са под пряк контрол от дейността на щитовидната система, а не само от гонадотропната функция на хипофизата.

Също така, Т3 и Т4 активират усвояването на хранителния холестерол от чревната тръба, както и образуването на ендогенни холестеролни молекули. Както знаете, холестеролът е субстрат за образуването на полови хормони.

По този начин функцията на щитовидната жлеза има пряк и косвен ефект върху функционирането на яйчниците и състоянието на цялата репродуктивна система на жената. Понякога е невъзможно да се излекува женско заболяване или жената да забременее, без да се коригира функционирането на щитовидната жлеза.

Така че, бъдещи мами – изследвайте и лекувайте навреме щитовидната си жлеза, ако искате да забременеете и да родите здраво бебе.

Източник: radioiodterapia.ru