Автор
Елена Ангелова

Хигиена на новороденото бебе: Как мама да се грижи правилно за кърмачето

Важно е родителите да знаят основните хигиенни изисквания за новороденото - какви устройства и козметика могат да се използват за добра грижа за очите, ушите, носа и кожата на бебето.

Мама къпе бебето си. Грижа за очичките

Ако новороденото има малко количество секрет в очите, се препоръчва да направите малки тампони със собствените си ръце, за да избършете очите на бебето с физиологичен разтвор. Ако изобщо няма отделяне на секрет, тогава редовното сутрешно измиване е достатъчно, за да се поддържа хигиената на детето. НЕ се препоръчва използването на памучни тампони и мокри кърпички, тъй като върху лигавиците и роговицата на очите остава мъх, който може да причини дразнене и инфекция.

Грижа за нослето

За да почистите носа на бебето, можете да използвате стерилни памучни тампони, усукани на тънки фитилчета и навлажнени с бебешко козметично масло. Маслото помага за омекотяване на натрупаните корички и нежното им отстраняване. Използвайте отделен памучен тампон за всяка ноздра. Фитилчетата се вкарват в нослето с въртеливи движения на дълбочина 5-8 mm.

Повторете тази процедура няколко пъти, докато носният проход се освободи напълно. Можете също така да използвате назален аспиратор, за да отървете бебето от излишната слуз. Това устройство може да се използва, докато детето се научи да издухва носа си самостоятелно.

Грижа за ушите

Ушите имат естествен защитен механизъм - церуминозни жлези, чийто секрет има антимикробни свойства. Следователно, за да поддържате хигиена, е достатъчно да премахнете само видимия восък, натрупан в ушната мида, с помощта на памучни тампони или памучни тампони с ограничител. Почистването на ушите се извършва с въртеливи движения в една посока. Честотата на процедурата е не повече от 1-2 пъти седмично

Изрязване на ноктите

За изрязване на ноктите на новородено са създадени специални детски пинсети и ножици, които няма да наранят пръстите на бебето.

Грижа за кожата

През първия месец от живота кожата на бебето е особено нежна и чувствителна. За да се намали рискът от раздразнения и обриви, се препоръчва:

- Да обърнете голямо внимание на избора на облекло - по-добре е шевовете му да са отвън.

- Да избягвате използването на кърпи - те нараняват деликатната кожа на новороденото.

- Да не търкате кожата му след къпане - просто я подсушете с хавлиена кърпа.

- Да използвате козметика само когато е необходимо: ако се появи плач, използвайте прахове, съдържащи цинк кремове и мехлеми, а ако кожата е изключително суха, използвайте овлажняващи кремове и емолиенти.

- Да обърнете специално внимание на хигиената на перинеума: редовно измивайте бебето, особено след дефекация.

По принцип избягвайте прекомерното използване на мокри кърпички, използвайте ги само при пътуване и разходка.

Обръщайте внимание на възрастовите ограничения при избора на козметика за грижа за бебето.

Правила за къпане на новороденото

След изписване от родилния дом можете да изкъпете бебето, като обърнете специално внимание на видимите замърсявания по скалпа му. През следващите дни къпането е приемливо, дори ако пъпната връв все още не е паднала - това не причинява вреда на здравото бебе.

Добре е да закупите специална вана за детето. Също така, по желание на родителите, можете да закупите специална пързалка за плуване, за да не държите постоянно детето в ръцете си и да намалите натоварването на гърба. Препоръчителното време за къпане е вечер, няколко часа преди лягане, тъй като ваната може да има стимулиращ съня ефект.

Комфортната температура на водата за първото къпане е 36-38 градуса, а продължителността на процедурата е около 5-10 минути. В бъдеще времето за къпане постепенно се увеличава до 30 минути (по желание на родителите). Винаги проверявайте температурата на водата с термометър и ръката си, като не забравяйте да разбъркате старателно водата във ваната, преди да поставите бебето си в нея.

Не е необходимо да добавяте към водата разтвор на калиев перманганат или билкови отвари. Това не само няма положителен ефект, но може и да навреди. Новороденото може да се къпе в непреварена вода.

Повиване на бебето

Повиването не е задължително изискване за грижа за новороденото. Педиатричната общност е разделена по този въпрос - на такива, които препоръчват повиването и на такива, които го отхвърлят. При най-неспокойните бебета повиването им дава възможност да не се изплашат или почешат по време на сън. Освен това някои бебета спят по-спокойно, когато са сгушени.

Стегнатото повиване обаче може да наруши системата за терморегулация и да доведе до фиксиране на неестественото положение на крайниците. Като алтернатива на стегнатото повиване можете да използвате пашкули или спални чували с велкро, както и пликове.

За да е в безопасност, винаги поставяйте бебето си да спи по гръб, освен ако вашият педиатър не ви е посъветвал за друга позиция.

Източник: similac