Автор
Антония Михайлова

Спят под вентилатори, подстригват се с прахосмукачка: Как живеят астронавтите в орбита около Земята

Всеки знае, че в условията на безтегловност дори най-обикновените процеси протичат по съвсем различен начин, отколкото на Земята. Например астронавтите не се хранят с обичайните хранителни продукти, а консумират лиофилизирана храна. Те дори не могат да плачат нормално - сълзите не се стичат по бузите им, а се натрупват в очните ябълки, причинявайки дискомфорт.Всички тези фактори и преживелици са част от т.нар. космическо неудобство. С кои от тях астронавтите трябва да се справят в ежедневието си, следва да ви споделим сега:

Мокри кърпи вместо душВместо душ, почистването на тялото се извършва с мокри кърпи. Екипажът избира място в станцията, което определя като специална хигиенна зона - там се извършват дейности като миене на зъби, миене на коса, „къпане“ и бръснене.

Ако имате вода на борда, тя просто ще се полепва по тялото или ще витае наоколо във вид на малки и големи сфери. Ето защо всеки астронавт разполага със свой личен комплект за хигиена, съдържащ гребен, четка за зъби и други козметични продукти, които лесно могат да се закачват по стените. Астронавтите мият косите си със специален сух шампоан, който не се изплаква. За миене на телата си използват гъби или мокри кърпи.

Спят под вентилатори

Дори астронавтите трябва да спят при нулева гравитация по специален начин - във фиксирана поза. Те обикновено почиват в специални висящи модули, прикрепени към стените. Вътре в модулите има спални чували. Там астронавтите се свиват в позата на ембрион и заспиват. За да се избегне рискът от вдишването на въглероден двуокис по време на сън, модулите са оборудвани с вентилатори. Докато са включени, те издават доста силен шум, поради което астронавтите често спят с тапи за уши.

Подстригване с прахосмукачкаЕдна мисия в космоса понякога се проточва дълго време. Това може да доведе до необходимостта от подстригване на косата или бръснене. Този тип процедури обаче не могат да се извършат по обичайния начин. В противен случай целият кораб ще се затъне в малки косми. Всъщност бръсненето, подстригването и миенето на зъби протича по горе-долу същия начин като на Земята. С тази разлика, че трябва да сте изключително внимателни – ако дори един косъм се изплъзне и полети из станцията, той може да влезе в окото на някой астронавт или в някой уред. А представете си цял кичур?
За да не се стигне до подобен инцидент, се използва прахосмукачка.

12 вълнуващи факта за Космоса, които ще ви смаят
НОВИНИ
Автор Миляна Вълева

12 вълнуващи факта за Космоса, които ще ви смаят

Трудности с тоалетнатаПървата асоциация за дрехи на астронавт или космонавт, която възниква във всеки от нас, е... скафандър. Разбира се, съществуват най-различни модели скафандри като размери, цвят, големина и т.н. от деня на полета на Гагарин до днес. Нормален скафандър за космически разходки в условия на гравитация тежи около 120 килограма и са необходими около 45 минути, за да бъде облечен.

В някои съвременни модели скафандри се предвижда и вграждането на минимодули за уриниране, събиращи до 2 литра урина. Иначе представяте ли си да се съблечете и облечете пак само заради едната… малка нужда?