Автор
Евелин Попадийна

Най-специалният ден: Какво задължително трябва и не трябва да правите на 29-и февруари

2024 година е високосна година. Съществуването на такава година се налага заради разминаването между слънчевата система и Григорианския календар. Това е начин календарната година да се синхронизира със сезоните. Древните астрономи са забелязали, че Земята се върти около Слънцето не точно за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа. Гай Юлий Цезар заповядал това да бъде отразено в календара.

Това било отразено с един допълнителен ден на всеки четири години. Този ден е през февруари, най-краткият месец, за да не нарушава логиката на останалите месеци. Въпреки че високосният ден не е свързан с много суеверия, има хора, които смятат, че събитията на тази дата имат специално значение.

Ето какво можете да направите, ако сте жена, на 29 февруари
ПО ЖЕНСКИ
Автор Веселина Петрова

Ето какво можете да направите, ако сте жена, на 29 февруари

Автор Веселина Петрова

Ето част от суеверията за 29-и февруари:

Нещастие във високосна година
При някои култури съществува вярване, че високосната година или по-точно високосният ден носи лош късмет и нещастие. По това време не се препоръчват големи промени и взимане на важни решения.

Брак
Съществува вярване, че сключеният на 29-и февруари брак носи специални благословии. Има и традиция, свързана с допълнителния ден – това е единственият ден, в който на жените им е позволено да предлагат брак.

Раждане
В някои култури вярват, че бебетата родени на 29 февруари, притежават магически сили. В други култури пък смятат, че родените на 29-и февруари живеят по-дълго. Като цяло се смята, че децата родени през високосна година, са щастливи.

Предсказания
Съществуват поверия, според които времето на 29-и февруари може да предскаже какво ще е предстоящото лято. Например, ако високосният ден е бурен и дъждовен, лятото ще бъде изобилно. Също така с този ден се свързват много селскостопански суеверия.

Има и няколко суеверия, които се отнасят не само за 29-и, но като цяло за високосна година:

През високосна година не бива да сменяте работата си. Ако все пак сте намерили нещо по-подходящо, първо трябва да прецените рисковете.

Не бива да се развеждате. Ако има дори и малка възможност да съхраните семейството си, го направете. Твърдението е, че двойките, които са се развели през високосна година, след това по-трудно създават семейство.

Когато завали първият дъжд през високосна година, е добре да се разходите под дъжда, за да привлечете щастието и успеха.

На 29-и февруари не бива да сключвате важни сделки, да водите преговори и да правите други важни неща.

Не бива да взимате големи суми назаем. Връщането им ще е трудно.