Автор
Антония Михайлова

Секцио и естествено раждане: 10 необичайни разлики, които бебето усеща

В момента на раждането бебето усеща всичко, което се случва с него, а болезнеността на процеса (или обратното) може да има последствия не само за физическото му състояние.

Съгласете се, има съществена разлика между домашно раждане, например във вода - с приглушена светлина, тиха музика, и раждане в болница. Във втория случай, особено ако процесът на раждане включва усложнения, едва ли ще е трудно на бебето да установи, че не му е много комфортно и че иска да се върне.

Но тъй като говорим за естествено раждане, редно е да допълним, че понякога се налага и хирургическа намеса, известна като цезарово сечение. А пътят, по който новороденото се появява на бял свят, категорично оказва влияние върху неговите усещания, а те безспорно се различават едно от друго.

Притискане

По време на естественото раждане тялото на бебето е подложено на компресия, което помага за освобождаване на течността в белите дробове. Бебетата, родени с цезарово сечение, не изпитват такъв вид натиск, което налага да се използват други методи за отстраняване на течността от белите им дробове.

Дискомфорт от отстраняване на течности

Има обаче един метод, при който течността от белите дробове на бебето трябва да се изсмуче със специално устройство. Тъй като не внаги тя може да бъде премахната изцяло, това може да доведе впоследствие до заболявания на бронхопулмоналната система - смята се, че децата, родени с цезарово сечение, са по-податливи на този вид заболяване.

Внезапно спадане на налягането

Намирайки се в амниотичната течност в продължение на девет месеца и внезапното излизане на бебето в среда, която налага то да диша, тялото на бебето преживява стрес от рязката промяна на средата.

По време на естественото раждане бебето, което постепенно се появява на бял свят, има шанс да свикне по-бързо с разликата в налягането ощоло себе си и така тялото му да започне по-лесно да произвежда необходимите хормони. При секциото то няма време да се адаптира толкова бързо към новата среда, поради което са възможни дори леки кръвоизливи в мозъка от рязката промяна в атмосферното налягане.

Внезапна промяна на температурата на въздуха

Раждайки се по естествен начин, бебето има възможност постепенно да свикне с температурата на околната среда. Въпреки че дори и в този случай разликата все още е доста чувствителна за него, тъй като в утробата на майката то се е намирало в парникови условия (температурата вътре в утробата е около +37˚C), а температурата в родилното отделение във всички случаи е по-ниска.

По време на хирургическа операция промяната в температурата на въздуха е още по-драстична, но бързата намеса и грижи на акушерките спасяват бебето от изстиване.

Дърпане и потрепване

Детето, което се ражда по оперативен начин, излиза на бял свят по много по-безболезнен за него начин - не се налага да бъде дърпано и притискано, за да излезе на бял свят възможно най-бързо. Което обаче не е толкова лошо - рискът от наранявания, които могат да възникнат при небрежност от страна на акушерките, е намален почти до нула.

Липса на „добри“ бактерии

Когато едно дете се ражда естествено, тогава, движейки се по родовия канал на тялото на майката, то се сблъсква с множество полезни бактерии, важни за изграждането на имунната му система.

По време на цезарово сечение бебето не се сблъсква с тези бактерии, което в някои случаи може впоследствие да повлияе на здравето на детето и да доведе например до развитието на дисбиоза.

Синини

Да, в резултат на естественото раждане може да се образуват следи от пръстите на акушерката, ако процесът не е протекъл гладко и бебето е било активно подпомогнато да се роди. По време на хирургическа операция, разбира се, подобно нещо няма как да се случи. В случай не са необходими специални усилия за отстраняване на детето.

Забавяне на първия контакт с майката

Напоследък все повече се говори за това колко е важно новородено бебе да се постави на гърдите на майката веднага след раждането, за да се установи близък контакт с майката, който да успокои бебето. Смята се, че по този начин раждането на бебето се оказва по-малко стресиращо за него.

При цезарово сечение може да има забавяне на такъв контакт, тъй като майката ще се нуждае от време, за да се възстанови. Въпреки това, не се обезсърчавайте, малко вероятно е това забавяне да повлияе значително на контакта между майката и бебето, защото такава връзка е една от най-силните в света.

Вечната дилема - естествено раждане или секцио
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Woman.bg

Вечната дилема - естествено раждане или секцио

Автор Woman.bg

Забавено хранене

Новородените се раждат гладни - обикновено бебето няма нищо против лека закуска веднага след раждането. Но ако се появи в резултат на цезарово сечение, тогава храненето може да се забави, зависи от лекарствата, които са били дадени на майката по време на операцията. Освен това веднага след секциото майката може да няма достатъчно мляко.

Летаргия след анестезия

При цезарово сечение лекарите могат да използват обща или епидурална (инжекция в гръбначния стълб) анестезия. Когато се инжектира, ефектът на болкоуспокояващото не засяга бебето по никакъв начин, но при обща анестезия лекарството може да проникне през плацентата, което може да доведе до летаргия и сънливост на бебето в първите дни след раждането.