Автор
Кристина Кирова

Донка Ангъчева пред Woman.bg: Животът е произведение на изкуството, обичам да творя

Тя е вдъхновение, изтънченост, характер, красота и най-вече - талант. Тя е Донка Ангъчева и е сред най-успешните български класически музиканти. Истински представител на силните жени, които успяват да постигат всичко с изкуство, лекота, за нея животът е шедьовър, а за това каква е тайната да получиш признание в сърцето на класическата музика - Виена и да получиш признанието "Жена на годината" в Австрия, днес разказва самата тя за читателите на Woman.bg:

- Здравейте, Донка – благодарим Ви за удоволствието да си поговорим за изкуство. Вие сте пример за успяла дама и сте призната в царството на класическата музика – Виена. Освен изключителен талант, какво друго е необходимо на един музикант, за да си проправи път към световната сцена? Кое качество, според Вас, много артисти пренебрегват, а е изключително важно?

- Човек винаги трябва да остане верен на себе си и мечтите си. Важното е успехът никога да не се откъсва от реалността. Човек трябва да остане себе си. Да бъде просто добър. Това е качество, което е много ценно за един артист и качество, което публиката обича.

- Вие творите и изнасяте концерти най-вече във Виена, а какво Ви липсва от българската сцена и я отличава от всички останали?

- За мен всяка изява в България е особено емоционална. Всъщност само едно нещо ми липсва и това е да имам повече концерти в България.

- Призната сте за „Жена на годината“ в Австрия, както и за една от най-успешните български знаменитости. Това е истинско доказателство, че дамите могат да постигат забележителни успехи. Какво дава сила на една жена – нейната женственост и финес, които носи със себе си, или по-скоро нейната упоритост и борбеност?

- И двете характеристики са от съществено значение, за да бъде един артист успешен в културната сфера. Само талантът вече не е достатъчен, за да завладееш публиката и да я направи щастлива. В днешно време един артист трябва да има нещо още по-специално, което да го отличава от другите.

- На 8 март предстои концертът Ви „Цветя и музика“ - разкажете ни за програмата и артистите, с които ще бъдете рамо до рамо?

- Кварто Квартет и Вълчан Вълчанов ме поканиха да участвам в този вълнуващ за мен концерт в Зала България. Радвам се безкрайно, че ще имаме възможността да представим на публиката един музикален спектър от нестандартни аранжименти на произведения на Алесандро Марчело, Енио Мориконе, Астор Пиацола, Чарли Чаплин, Георги Андреев и други. Заедно с нас на сцената ще бъде и прекрасната Мария Илиева и заедно ще изпълним нейния хит, фантастичната и песен “Любов”. Специално за този концерт, от Виена пристига роял, част от лимитирана колекционерска серия “Bösendorfer Artist Series Gustav Klimt - Tree of Life Grand Piano”! Артистичен и музикален шедьовър, инкрустиран с 23-каратово злато и включващ изображения от картината на “Дървото на живота” на Густав Климт.

- Освен красивата музика, какво друго превръща живота Ви в истински шедьовър?

- За мен животът е красота. Той е за мен като едно произведение на изкуството. Обичам да живея, обичам да творя. Обичам хората около мен, обичам семейството си. Те ми помагат да се справям с всичко. Обичам колегите си, от тях се уча. Благодарна съм на всички за всичко. За мен всеки ден от живота ми е подарък.