Автор
Антония Михайлова

8 интригуващи мистерии, които науката не може да обясни до днес (1 част)

Във вълнуващия свят, в който живеем, съществуват мистерии, които предизвикват въображението ни и представляват истинско предизвикателство за съвременната наука.

Сред тези загадъчни феномени е построяването на Стоунхендж, чиято точна функция и начин на създаване остават загадка за човечеството до днес. Сведенията на множество очевидци за създание, известно като Голямата стъпка, представлява още една неразгадана тайна. Бермудският триъгълник изумява със своите необясними изчезвания на кораби и летателни апарати, а експериментът Филаделфия разкрива интригуващи и мистериозни детайли за времеви и пространствени аномалии.

Бермудският триъгълник

За най-мистериозното и зловещо място в Атлантическия океан - Бермудския триъгълник - се говори от стотици години. Но съвременната наука с нейните невероятни постижения все още не може да разгадае този феномен. Още Христофор Колумб и смелият му екипаж, озовавайки се на кораб в района на Бермудския триъгълник, усетили, че нещо не е наред. Без видима причина стрелката на компаса изведнъж започнала да се върти като луда и някаква странна светлина се появила пред тях. Екипът бил поразен от гледката на огнено кълбо, което пред очите им потънало във водите на океана. Колумб незабавно опънал платната и отплавал далеч от това проклето място.До днес Бермудският триъгълник продължава да преследва света с редица необясними трагични истории. Докато Христофор Колумб е имал късмет, същото не може да се каже за френския кораб "Розали", открит през ноември 1840 г. край Бахамските острови. Всичко на кораба било непокътнато и в идеален ред, липсвал само екипажът. Единственото създание, открито там, било изнемощяло канарче.До ден днешен, в някаква странна дяволска последователност, в района на Бермудския триъгълник продължават да изчезват кораби, самолети, яхти и дори моторни лодки.

Например на 5 декември 1945 г. по време на полет над тази зона пет американски бойни машини изчезват безследно. Океанът упорито пазеше своите тайни и изглеждаше, че нищо повече не може да се направи, когато през 1992 г. американски учени откриха огромна пирамида на дъното, точно в центъра на Бермудския триъгълник. И светът избухна - ето я дългоочакваната развръзка на морските трагедии, ето откъде идва злото. Но научният анализ показа, че отново сме се натъкнали на друга мистерия.Става дума за изключително прецизно полирани пирамиди, чието откритие роди идеята за изчезналата под водата Атлантида. След това се появи теорията, че Бермудският триъгълник е гигантска фуния, която поглъща дори и огромни параходи с ужасяваща скорост. Сеизмолозите опровергаха това твърдение.Трудно е да се каже кога ще разкрием зловещите тайни на Бермудския триъгълник. Това място в Атлантическия океан продължава да всява страх и ужас до днес.

Стоунжендж

Вероятно всеки уважаващ себе си англичанин се гордее с тази забележителност. Стоунхендж - уникална и мистериозна структура буквално на сто километра от Лондон - може да се каже, че е национална реликва, която предизвиква патриотична гордост у всеки обитател на Острова. В края на краищата, от детството си той вярва в приказката, че великият магьосник Мерлин е носел на могъщите си рамене огромни камъни от Ирландия, за да построи гигантската кръгла ограда от блокове.

Историята на произхода на Стоунхендж е обект на разгорещени дебати сред археолози, теолози и дори уфолози. Колко странна е появата на тази каменна структура тук, доказва фактът, че в близост до нея е забелязвано НЛО. И то повече от веднъж. Възможно е предполагаемите извънземни да имат отдавнашен интерес към Стоунхендж, смятат учени.Междувременно експерти се дивят на всеки камък от мистериозната структура, опитвайки се напразно да обяснят феномена и да си отговорят на въпроса как древните хора са успели да го построят? И постепенно стигат до извода, че нещата не биха могли да се случат без намесата на неземни сили.До днес съществуват няколко теории за неговия произход. Според една от тях този паметник е служел като място за погребение по време на неолита. Тук са открити повече от петдесет човешки останки. Според друга нова теория Стоунхендж е бил място, на което предците ни ходели да се лекуват. Теорията се базира на това, че много от откритите човешки останки принадлежали на хора, които били болни или ранени. През 2012 г. археологът Стивън Уолър предлага теорията, че Стоунхендж е построен като звукова капсула. Според него на определени места, наричани „тихи", звукът се блокира и звуковите вълни се нулират взаимно. Едно проучване от 2012 г. показва, че ехото на Стоунхендж наподобява много това на катедрала или концертна зала. Друга теория гласи, че Стоунхендж е свързан със Слънцето. Археологически разкопки показват голям брой ритуали, извършвани по време на зимното слънцестоене.

Холат Сяхил - Планината на мъртвите

Народът Манси избягва това място. И с тих ужас казва: „Холат-Сяхил“. Известна още като Планината на мъртвите, тя е разположена в най-отдалеченото място на Свердловска област и пази повече от една мрачна тайна. Тук постоянно намират убити, измъчвани хора, попаднали в смъртоносен капан. През 1959 г. група опитни туристи, ръководени от Игор Дятлов, се отправят натам. Пътуването през Подполярен Урал започнало успешно, хората се чувствали весели, никой не се оплаквал. Скоро туристите стигнали до планината Холат-Сяхил и си направили почивка. Но през нощта се случило нещо ужасно - за кратко време цялата група загинала.

Търсенето на Дятлов и неговите другари продължило около половин месец. И когато ги открили, се появила ужасна картина - сякаш някой кръвожаден и жесток звяр бил устроил тук истинско клане. Разпилените в снега вещи на туристите показвали внезапен опит за бягство.Днес има много версии за смъртта на групата на Игор Дятлов. Някои твърдят, че извънземни са виновни за трагедията. Други подозират местни шамани, които явно не харесват присъствието на непознати в близост до свещената планина. Все още обаче няма ясен и точен отговор на въпросите, свързани с трагедията в Планината на мъртвите.

Голямата стъпка

Никой никога не се е срещал лице в лице с т.нар. Голяма стъпка и много учени само мечтаят за тази дългоочаквана среща. Досега те са успели да открият само огромните отпечатъци, оставени от Йети, или да заснемат на филм бягащия му силует. Интересът към „дивия човек“ възниква в царска Русия. През 1907 г. зоологът Виктор Хохлов провежда своите изследвания. И според него първият азиатски човек живеел на територията на Казахстан, приличайки много на йети. За съжаление научното становище на Хохлов с обосновки не постига никакъв напредък - намесват се политически събития в страната.

Днес някои от „изследователите” твърдят, че наскоро са имали среща с него. Истински учени, въоръжени със знания, все още се опитват да разберат историята на произхода на Голямата стъпка. Йети (известен още като Голямата стъпка и Саскуоч) днес се е превърнал в обект на най-неочаквани, почти фантастични хипотези.

Например професор Поршнев смята, че представителите, наречени Голямата стъпка, са неандерталци, оцелели по чудо. А японският учен Небука със завидна упоритост твърди, че йети е огромна хималайска мечка. Финландците стигат по-далеч. Научните умове на Суоми говорят напълно сериозно за извънземни. Финландските учени твърдят, че Голямата стъпка не са нищо друго освен извънземни.

Други изследователи - доста уважавани академици - припомнят предсказанията на френския пророк Мишел Нострадамус, който предупреждава за раждането на хибрид между човек и животно. Американците пък наляха масло в разгорещения научен дебат, като обещаха награда от 1 милион долара за уловена жива Голяма стъпка. Но въпреки всички усилия йети остава неуловима мистерия на природата. А колко дълго ще се крие от нас, показвайки ни единствено големия си ръст и косматото си тяло, не е известно.

Удивителната история на Дороти Иди - жрицата от Древен Египет, преродила се в Англия
НОВИНИ
Автор Антония Михайлова

Удивителната история на Дороти Иди - жрицата от Древен Египет, преродила се в Англия

Автор Антония Михайлова

Чудовището от Лох Нес

Много зследователи, подводни фотографи и екипи до днес продължават да търсят убедителни доказателства за прословутото чудовище от Лох Нес. На 12 ноември 1933 г. мъж на име Хю Грей поставя началото на мистериозните теории, правейки първата известна снимка на същество, плуващо в езерото Лох Нес. Изображението предизвиква лавинообразен ефект, който все още се усеща и до днес - хора от целия свят продължават да посещават Лох Нес с надеждата сами да снимат „чудовището от Лох Нес“.До днес има най-малко 1155 твърдения, че чудовището е видяно, а броят им расте. Многобройни теории са представени през годините, включително, че създанието може да е праисторическо морско влечуго, плуващ цирков слон или гигантска змиорка.Най-известното изображение е публикувано за първи път през 1934 г., но е потвърдено като измама. „Истински или не, печелят всички“, казва местният бизнесмен Уили Камерън. Компанията му предоставя услуги на филмови и медийни екипи на място в езерото.

До днес обаче езерото не разкрива дълбоката си тайна. И отново многобройни туристи окупират бреговете му, опитвайки се да зърнат поне за малко местната знаменитост, упорито криеща се под водите на езерото Лох Нес.

Следва продължение >>