Автор
Кристина Кирова

Ще си спечелите враг без да разберете: 4 коментара, които никога не трябва да правите за дрехите на някого

"Ако нямаш нищо хубаво за казване, просто замълчи", сигурно сте чували този съвет много пъти и има защо. Особено когато става дума за самочувствието на човека, който стои срещу вас и когото можете, съвсем несъзнателно, да обидите и да си спечелите враг в негово лице, дори без да подозирате. Ето кои 4 коментара трябва просто да забравите и никога да не казвате, когато ви се прииска да кажете нещо за визията на някого:

Коментари, издаващи несигурностите на човек

"Не си ли малко възрастна, за да облечеш това" или "Само си мислиш, че изглеждаш добре така", определено не са коментари, които някой мечтае да чуе за себе си. Особено първият, особено ако става дума за жена. Всички ние използваме дрехите, за да прикрием някой недостатък или да подчертаем нещо хубаво в себе си. Но това няма нужда да се превръща в тема на разговор, особено ако човекът се притеснява от това. Защото всички си имаме несигурности в главата, да не ги обличаме в думи.

"Ама тази пола не ти ли е много къса"

Или "Това стои прекалено по тялото ти". Тук говорим за хапливите забележки, които можете да чуете, примерно в офиса, където облеклото никога, ама никога не остава незабелязано. Има много начини да подскажете на човек, че дрехите му са по-предизвикателни, отколкото трябва за работната обстановка. Но директните не са препоръчителни, защото ще предизвикате единствено срам.

Коментари, които може да оскърбят личността на човека

"Тези панталони от битака ли ги взе" или "Приличаш на ваза в тази рокля" не са препоръчителни реплики. Всичко, което може да засегне самоличността на човека срещу вас и да го умаловажи, като го оприличите на животно, предмет или нещо друго, което в главата ви звучи забавно, не е приятно за чуване. Така че не го казвайте.

Черешката на тортата: коментари, свързани с теглото

Като си говорим за дрехи, килограмите и най-вече техният излишък, е неизбежна тема. Само че, освен ако не става дума за близък човек, на когото можете и искате да помогнете, просто мълчете. И не, не коментирайте зад гърба на този, който не е успял да се облече според фигурата си. Нито пък пред него. А между другото не е редно да си позволявате и коментар в стил "Много си слаба за тези дрехи", защото хората с обратния проблем също преживяват трудно факта, че не могат да качат килограми.

Откакто съществуват социалките на този свят, все повече се отпускаме и се научаваме да правим коментари. Най-често критични. А можем просто да се придържаме към златното правило: "не давай непоискани съвети" и "преброй до 10 преди да кажеш нещо".