Автор
Елена Ангелова

Второ дете в семейството - как родителите да разберат, че са готови?

След раждането на първото бебе, рано или късно, повечето семейства започват да се чудят дали са готови да имат второ дете?

От една страна, появата на нов член на семейството винаги е радостно събитие. От друга раждането на второ бебе променя съществуващата семейна структура и може да се превърне в тест за устойчивост на стрес както за родителите, така и за по-голямото дете. Ще подчертаем няколко важни момента, които трябва да имате предвид, когато се подготвяте за пристигането на второто си дете. Как да разберем, че семейството е готово за второ дете?

Някои хора „просто знаят“, че е дошло времето, докато други, напротив, се съмняват в решението си да имат второ дете до самото му раждане и дори след това.

Физиологическа и психологическа готовност на майката

Според Journal of Epidemiology and Community Health идеалната разлика за една майка е 18 месеца или повече от момента на първото раждане до следващото зачеване. Някои проучвания предполагат, че по-кратките периоди между бременностите увеличават риска от преждевременно разкъсване на мембраните, отлепване на плацентата или акрета в случай на вагинално раждане и разкъсване на матката, ако предишна бременност е била чрез цезарово сечение или е била диагностицирана с прееклампсия. Горната оптимална граница за разликата във възрастта на децата според изследванията е 5 години.

Но физиологичните показатели са само една част от картината. Така че си струва да се съсредоточим върху психологическата готовност на майката за раждане на ново дете, за раждането, храненето, грижата за бебето и коригиране на графика на съня. Освен това трябва да се има предвид, че отпускът по майчинство може да ограничи социалните амбиции на жената - например получаване на допълнително образование или реализация в трудовата дейност. Ето защо една жена трябва съзнателно да подходи към въпроса за готовността си да роди второ бебе.

Готовността на бащата

Раждането на бебе е не само голяма и дългоочаквана радост, но и значителна нова тежест върху семейната система от взаимоотношения. Бебето може да отклони почти цялото внимание на жената към себе си, измествайки отношенията ѝ със съпруга ѝ на заден план. Освен това появата на второ дете в семейството поставя по-голяма финансова отговорност на бащата. Един мъж трябва да помисли за начини да увеличи доходите си, докато жена му е в отпуск по майчинство, или за подобряване на условията на живот на семейството. Отнема време, умствена подготовка и решителност.

Наличие на поддръжка

Помощта на роднини и близки приятели значително опростява отглеждането на децата. Ако наблизо няма роднини, които биха могли да подкрепят възпитанието на детето, струва си да се обмисли предварително дали ще бъде възможно да се използват услугите на бавачка, докато детето бъде прието в детска градина.

Финансови и битови условия

С раждането на второ бебе естествено се увеличават разходите за храна, облекло, кръжоци, детска градина, а след това и училище. На етапа на планиране трябва да занулите съществуващите дългове и да планирате семейния си бюджет заедно с партньора си. Това ще ви помогне да разберете дали вие и вашият партньор сте готови за друго дете или трябва да изчакате, докато финансовото ви състояние стане по-стабилно.

Идеалната възрастова разлика между децата

По-горе вече споменахме, че от гледна точка на физиологията на жената оптималната възрастова разлика за децата е от 1,5 до 4 години. Въпреки това, дори многобройни проучвания не могат да дадат категоричен отговор на въпроса кога да имате второ дете, но те могат да помогнат да направите информиран избор.

Ползи от малка възрастова разлика (18 месеца - 4 години)

Почти едновременното преминаване на етапите на развитие - на съня, никненето на зъби, отбиване, отказ от пелени и т.н. - всичко това ще се случи през следващите няколко години и няма да се разтегне в продължение на много време. Споделят се играчките, общи са интересите. По-лесно е да планирате семейни събития с деца на приблизително една и съща възраст: те се интересуват от едни и същи анимационни филми, обичат едни и същи приказни герои.

Сближаване с напредване на възрастта - тази точка следва от предишната. Децата, които са в една и съща възрастова категория, преминават заедно през юношеството, етапите на напускане на училище и постъпване в образователни институции, а по-късно могат едновременно да създадат свои собствени семейства. Възможност за посещение на същото училище. Това не само улеснява живота на родителите, но позволява на децата да се подкрепят взаимно в училище и да създават общи приятели.

Само едно прекъсване на кариерата. Малката възрастова разлика между децата означава, че първият отпуск по майчинство плавно ще премине във втория и след това жената ще може напълно да се концентрира върху изпълнението на своите кариерни планове.

Ползи от по-голяма възрастова разлика между децата (5 или повече години)

Ето няколко причини, поради които трябва да направите дълга почивка между двете деца. Възможност да се обърне повече внимание на всяко дете. Смята се, че първите три години от живота на бебето са най-чувствителни, то се нуждае от много обич и внимание от родителите си. Като изчакате първородното си дете да навърши 4 години, можете напълно да се ангажирате с неговото възпитание.

Докато се появи второто бебе, голямото вече ще ходи на детска градина, което ще даде възможност на майката да се отдаде изцяло на новороденото бебе. По-големите деца имат разбиране за ситуацията, определени знания и комуникационни умения, така че подготовката за нов член на семейството ще бъде по-съзнателна.

Помощ при отглеждане на най-малките. Това не означава, че трябва да прехвърлите всички грижи за бебето върху раменете на по-голямото дете, но например първородното може да забавлява бебето, докато приготвяте вечерята.

По-спокойна бременност и следродилен период. Мама ще изпита по-малко стрес и ще спи по-добре, ако семейството изчака първото им дете да порасне. Ще има повече време за възстановяване на майката. Бременността, раждането, кърменето и нарушеното ежедневие определено оказват влияние върху здравето на жената. В някои случаи са необходими много месеци, за да може тя да се възстанови и да се върне към предишната си физическа форма.

Кариерен потенциал на майката. Дългата почивка между децата позволява да напуснете работа два пъти, но не за дълго. Това дава възможност да не губите, а да подобрявате професионалните си умения.

Източник: similac.ru